Speranta vine pe bicicleta

Florin Georgescu, un om care si-a pierdut vederea la 14 ani, a pedalat in turul Romaniei, pe o distanta de 1.200 de kilometri
 

<p>Praful galben-rosiatic al Baraganului intr-o dupa-amiaza de vara si campia verde si unduitoare, ca o mare, pe care, daca o privesti mult timp te ia ameteala. Asa descrie Florin Georgescu cea mai draga imagine pe care ochii sai au surprins-o cand era copil. Suferea de cand se nascuse de glaucom congenital infantil si niciodata nu vazuse prea bine. Evolutia bolii era implacabila insa: mai devreme sau mai tarziu, urma sa-si piarda complet vederea. Medicii n-au putut sa-i faca nimic. Si a orbit, apoi. La numai 14 ani.

In praful varatic al Dobrogei, doi tineri pedaleaza de zor, in ciuda vantului puternic ce lupta parca sa-i opreasca. E august 2009, iar biciclistii par ca ignora masinile si camioanele care trec in viteza pe langa ei, starnind si mai mult colbul galben. Unul dintre ei este Florin Georgescu, acum in varsta de 34 de ani, care si-a propus o premiera pentru lumea nevazatorilor: turul Romaniei pe bicicleta. Nu singur, ci pe o bicicleta in tandem, alaturi de bunul sau amic, Alex Racanel. Si nu dintr-o ambitie personala, ci din dorinta de a-si ajuta un alt prieten, pe Florin Sichiteanu, nevazator si el si dependent de dializa. Ultima speranta de viata a acestuia este un transplant de rinichi, care costa 15.000 de euro. Bani de care nu dispune.

E a doua zi a temerarei expeditii. Cei doi tocmai coboara podul de la Cernavoda, indreptandu-se spre Medgidia si apoi spre Constanta, unde intentioneaza sa poposeasca.

- Nu mai avem mult, spune Alex.

- Vreo 20 de kilometri pana la Medgidia si apoi vreo 30 pana la Constanta. Chiar putin…, raspunde Florin zambind.
Nu apuca sa-si termine vorba... Dintr-odata, vantul ii smulge casca de pe cap lui Alex, care uitase s-o lege, lovindu-l pe Florin. Speriat, se intoarce spre prietenul sau pentru a vedea daca n-a patit ceva. Isi pierde insa echilibrul si, odata cu el, si pe cel al bicicletei. Sunt azvarliti amandoi pe asfalt, rostogolindu-se apoi dureros pana in pietrisul de pe margine. Gem de durere, cu picioarele si bratele pline de zgarieturi. Expeditia ia brusc sfarsit.

Totul incepuse la o bere intre prieteni, in vara lui 2008. Florin se plangea ca duce o viata prea sedentara in comparatie cu Alex, care obisnuia sa mearga la sala, fiind practicant de jujitshu. Se gandeau ce activitate ar putea face impreuna.

- Hai sa mergem pe bicicleta!, propuse Alex.

- E o idee, dar cum?, intreba Florin.

- Pai as putea merge eu in fata si sa montez o pacanitoare la roata, dupa care sa te ghidezi…

Cei doi amici se oprira din dialog pentru cateva secunde, dupa care izbucnira in ras. Ideea parea desprinsa din domeniul fantasticului: la ora actuala, si sa mergi pe jos prin Romania poate fi periculos, daramite pe bicicleta ghidat si doar de un pacanit! Aveau nevoie, totusi, de o bicicleta in tandem, cea mai recenta tendinta din ciclism, pe care sa mearga impreuna. Au luat legatura cu Asociatia Bate Saua, care reuneste pasionatii de ciclism. Membrii clubului s-au aratat impresionati de proiectul lor: turul tarii pe bicicleta, care sa arate ca si un nevazator e un om normal si ca, alaturi de prieteni, poti sa-ti indeplinesti un vis. Intre timp, din cauza inrautatirii starii de sanatate a bunului lor prieten, Florin Sichiteanu, misiunii i-a fost atribuit un nou obiectiv: strangerea banilor necesari pentru operatia de transplant. Cei de la Bate Saua au pus mana de la mana si le-au achizitionat o bicicleta in tandem. "Si acum sunt inca uimit ca un nevazator a avut un asemenea imbold interior", afirma George Culda, presedintele asociatiei. "Initiativa unui astfel de om este superba, atat prin efortul si riscul pe care si le-a asumat, cat mai ales prin scopul sau: asumarea unei idei, unei convingeri si a unei atitudini in viata."

Mai ramanea problema fondurilor necesare expeditiei. Din cauza crizei, Alex si Florin n-au reusit sa incheie decat niste parteneriate media. De la un calcul initial de 8.000 de euro, suma ce-i starneste si acum rasul lui Florin - "visele lui Alex", bani pentru echipament, piese de schimb, cazare si alte cheltuieli -, au plecat la drum cu 1.500 de euro. Si cu deviza: "Fie ce-o fi…"</p>

Vote it up
548
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza