Sparanghel copt cu sos de esalote

La inceputul verii e sezonul sparanghelului. Sparanghelul facut la cuptor este o varianta mai sanatoasa decat prajit in unt.

 

<p>Timp preparare: 10 minute, plus 2-3 ore pentru racire, optional
La foc: 20 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 61
Glucide 3 g
Proteine 3 g
Grasimi 4 g (grasimi saturate 1 g)

Ingrediente

500 g sparanghel curatat
4 lingurite ulei de masline
6 catei de usturoi
4 esalote
3 linguri otet balsamic
Sare si piper negru
1 lingura amestec de cimbru, salvie si rozmarin, sau doar cimbru proaspat tocat

Preparare

1. Se incalzeste cuptorul la 230 de grade.
2. Se pune sparanghelul intr-un vas pentru cuptor, se stropeste cu 2 lingurite de ulei si se freaca astfel incat sa fie bine uns. Se coace timp de 15-20 de minute, in functie de grosimea tijelor, pana cand s-au inmuiat si s-au rumenit.
3. Intre timp, se curata si se taie in sferturi usturoiul si esalotele. Se incalzeste restul de ulei in tuci sau in tigaia cu fund gros. Se adauga usturoiul si esalotele si se frig rapid la flacara puternica, 5-7 minute pana cand se rumenesc.
4. Se adauga 4 linguri de apa, se reduce flacara si se lasa sa fiarba incet 10-15 minute pana cand s-au inmuiat usturoiul si esalotele. Apoi se mareste flacara si se fierbe la foc iute, sa se evaporeze aproape toata apa.
5. Se adauga otetul si se da in clocot. Sosul se toarna peste sparanghelul fierbinte. Se asezo­neaza cu sare si piper dupa gust, se presara verdeata deasupra. Se serveste imediat sau se lasa deoparte cateva ore, la temperatura camerei, pentru a permite aromelor sa se dezvolte.

Varianta: pentru o aroma mai puternica de fum, se poate praji sparanghelul pe un gratar cu carbuni. Se ung lastarii cu 2 lingurite de ulei si se asaza pe gratarul de deasupra carbunilor. Cu ajutorul unui cleste, se intorc macar o data, pana cand s-au inmuiat si s-au rumenit.</p>

Vote it up
258
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza