Soia nu e bună la orice vârstă

 

Persoanele care consumă cantități mari de alimente pe bază de soia, inclusiv brânză tofu, au un risc crescut de a suferi pierderi de memorie. Cercetătorii de la Universitățile Loughborough și Oxford, care au fondat Institutul de Cercetare Alzheimer, au lucrat împreună cu colegi din Indonezia la un studiu privind efectele consumului de soia asupra a 719 persoane cu vârste cuprinse între 52 și 98 de ani. Studiul a arătat că cei care mâncaseră brânză tofu o dată pe zi au avut un risc ridicat de a face demență sau de a-și pierde memoria. Acest lucru e valabil însă numai la persoanele în vârstă, după cum afirmă coordonatorul studiului, prof. Eef Hogervorst, de la Universitatea Loughborough.

Cercetătorii sunt de părere că de vină pentru această situație ar fi fitoestrogenii care se găsesc în produsele de soia. „Părerea mea e că va fi nevoie de noi studii pe această temă. Ceea ce știm sigur este că toată alimentația care duce la apariția afecțiunilor vasculare și metabolice cu răsunet cerebral reprezintă factor de risc pentru Alzheimer“, spune prof. dr. Cătălina Tudose, președinta Asociației Române de Alzheimer.

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza