Sindromul metabolic

Cei care consuma grasimi nesanatoase si sucuri risca sa faca diabet si boli cardiace, incluse intr-un nou tip de sindrom.
 

Hamburgerii si sucurile acidulate "va omoara" pe furis. Sunt
alimente pline de grasimi si zaharuri rele, care conduc la o serie de boli
grave, printre care hipertensiunea, bolile cardiace, obezitatea, nivelul
crescut de grasimi din sange, rezistenta la insulina, diabetul. Toate aceste
afectiuni au fost catalogate, mai nou, drept "sindrom metabolic", iar din cauza
numarului mare de bolnavi poate fi considerat un sindrom al secolului. In mai
multe farmacii din Bucuresti, Brasov, Ploiesti, Timisoara si Cluj se
desfasoara, pana la sfarsitul acestei luni, o campanie de educare si preventie
in privinta acestuia. Cum sa va feriti de pericolele cauzate de sindromul
metabolic va invata medicul endocrinolog Mihaela Pena, medic specialist
Hyperclinica MedLife Unirii.


Zaharuri sanatoase, in legume si lapte

Pentru a mentine nivelul zaharului din sange sub control, este
important sa faceti diferenta intre zaharul "bun" si zaharul "rau".

"Zaharul bun se afla in asa-numitele alimente cu indice glicemic
scazut (legumele, cerealele integrale, lactatele, fructele), iar zaharul rau -
in cele cu indice glicemic mare (paine, paste, orez, cartofi, porumb)", explica
medicul Mihaela Pena. Alimentele cu zahar "rau" determina o crestere brusca a
nivelului de glucoza in sange si o cerere brusca de insulina din partea
organismului, de aceea este recomandat sa le consumati in cantitati mai mici
decat pe cele cu zahar "bun".

In ceea ce priveste grasimile, ele sunt foarte folositoare
organismului, cu o conditie: sa profitati de cele "bune". Ca si zaharul,
acestea se impart in doua categorii: "bune" si "rele". "Grasimile bune sunt
cele continute de uleiul de masline, semintele de rapita, migdale, nuci, alune,
arahide, peste, ulei de peste, iar cele rele se afla in carnea de porc, de
miel, in maruntaie (creier, ficat, rinichi), mezeluri, oua, smantana, branza",
precizeaza medicul Mihaela Pena. Ca sa nu va mariti colesterolul si
trigliceridele din sange, ar trebui sa limitati consumul de grasimi rele la o
treime din necesarul zilnic.


Meniurile fast-food, o bomba calorica

Medicii avertizeaza in special in privinta obiceiurilor
nesanatoase de a manca de la fast-food. Meniurile acestor restaurante contin
atat grasimi, cat si zaharuri "rele". "Problema o constituie atat carbohidratii
rafinati din chifla de faina alba, cat si carnea din hamburger, din cauza
continutului de grasimi saturate (rele) si a uleiului in care a fost prajita.
Daca mai adaugam niste cartofi prajiti si o bautura carbogazoasa, obtinem o
doza serioasa de zahar si grasimi rele, suficienta sa ne creasca nivelul de
insulina", avertizeaza medicul Mihaela Pena. Specialistul aminteste ca excesul
de zahar din organism este transformat in grasime si trimis spre celulele
grase. "Astfel apar si cresterile in greutate", adauga medicul. Un efect al
acestui tip de alimentatie il reprezinta, in timp, aparitia obezitatii si
dezvoltarea rezistentei la insulina. "In cele din urma, se deschide calea
aparitiei sindromului metabolic", mai spune medicul.


Nu "va speriati" foamea cu sucuri

Nu conteaza insa doar ce mancati zilnic, ci si ceea ce beti.
Pentru ca bauturile nu necesita prea multa digestie, ele trec repede in sange.
Astfel, daca acestea contin zahar, el se va napusti in organism si va produce o
descarcare de insulina care mai tarziu va declansa o pofta de mancare
puternica. "Bauturile carbogazoase sunt o sursa majora de zahar. Consumate in exces,
chiar si sucurile din fructe stoarse in casa fac ca nivelul de zahar din sange
sa creasca", mai precizeaza medicul Mihaela Pena.


Actiuni de preventie in farmacii

O campanie care vizeaza prevenirea sindromului metabolic se va
desfasura in mai multe farmacii din Bucuresti si din tara. Pacientii vor
beneficia de sfaturi si de consiliere din partea medicilor, dar si de teste
medicale gratuite. Astfel, se vor face masuratori ale tensiunii si se va
determina cantitatea de muschi si de tesut adipos pe care o persoana le are in
organism. Pe baza rezultatelor acestor teste, pacientii vor afla daca prezinta
riscul dezvoltarii unor boli cronice, fie ele cardiace ori de nutritie.


Sursa:
Evenimentul Zilei

Vote it up
86
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza