Sidebar: Sunt iradiererile periculoase?

 

Iradierea produselor alimentare este o formă de pasteurizare care expune anumite alimente la radiții (inclusiv cu raze gama), fascicule de electroni sau raze X pentru a reduce numărul de bacterii şi de paraziți dăunători. Se foloseşte de obicei pentru tratarea cărnii crude. Legislația din Statele Unite permite, de asemenea, iradierea grâului, cartofilor, a anumitor condimente, ouă şi produse agricole. Acest lucru trebuie specificat pe etichetă. Susținută de Organizația Mondială pentru Sănătate, această tehnologie este folosită în aproximativ 40 de țări. Deși România nu se numără printre ele, noi importăm produse alimentare care au fost iradiate. „Pentru acest procedeu se foloseste în general cobalt pentru a omorî microbii și a încetini maturarea atât în cazul legumelor și fructelor, cât și al produselor din carne. Dar în timpul procesului se generează radicali liberi tratați – de exemplu, când mănânci o căpșună iradiată mănânci de fapt un fruct mort“, spune prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare București.

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza