Sidebar: Nu scăpa din vedere câteva boli frecvente

 

Examenele oftalmologice regulate
sunt foarte utile în depistarea problemelor de vedere înainte de apariția simptomelor. Iată câteva boli frecvente:

  • Glaucom:
    boală care afectează nervul optic. Când întregul nerv optic este distrus, survine orbirea. Primele simptome: vedere încețoșată, durere oculară intensă, cefalee, halouri colorate în jurul luminilor, stare de greață și vomă. Factorii de risc: presiunea intraoculară crescută, vârsta înaintată, cazuri de glaucom în familie, traumatisme ale ochiului în trecut, hipermetropie, anemie sau șoc. Glaucomul cronic simplu este diagnosticat în timpul unui consult ocazional. Doar când boala este avansată există tulburări de vedere. Se poate măsura presiunea intraoculară, se poate inspecta vederea periferică, se pot evalua alterările nervului optic și testa câmpul vizual al ochilor.
  • Cataracta:
    cristalinul devine opac, ceea ce cauzează probleme vizuale. Simptome: vederea încețoșată, probleme de sensibilitate la lumină (farurile par prea strălucitoare noaptea, apariția unui halou în jurul luminilor), vedere nocturnă slabă, vedere dublă sau multiplă (care dispare odată cu evoluția bolii), iar culorile par fade. Riscul crește o dată cu vârsta: peste 50% din persoanele de peste 65 de ani au cataractă.
  • Degenerescența ma-culară
    apare prin deteriorarea maculei – o mică suprafață a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite să vedem clar detaliile fine și să îndeplinim activități precum cititul sau șofatul. Nu se cunoaște exact cauza apariției, dar principalii factori par a fi înaintarea în vârstă, fumatul, obezitatea. Semne: cuvintele de pe o pagină le vezi voalate, în centrul câmpului vizual îți apare o zonă întunecată sau goală, liniile drepte le vezi distorsionat. Boala se poate depista printr-un simplu test, privind un careu asemănător cu hârtia milimetrică, prin examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei. Uneori se fac fotografii speciale ale ochiului – angiografii cu fluoresceină. Cea mai modernă metodă de diagnosticare – tomografia în coerență optică.

Sursa: Societatea Română de Oftalmologie, www.oftalmologia.ro

Vote it up
24
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza