Sidebar: Furturi de artă celebre

 

1473
Un furt medieval. Judecata de Apoi, triptic al pictorului flamand Hans Memling, a fost furat de pirați pe drumul din Flandra spre Florența. Un pirat pios l-a donat ulterior unei biserici. Astăzi se află Muzeul Național din Gdansk, Polonia.

1876
Escrocul Adam Worth, presupusul model al maleficului Moriarty din povestirile lui Arthur Conan Doyle, s-a urcat pe umerii unui complice înalt de 2,13 metri până la fereastra unei galerii londoneze, de unde a ßters-o cu Georgiana, Duchess of Devonshire, de Thomas Gainsborough, evaluată la prețul-record de 10.000 de guinee (1 milion $ azi). Pictura recuperată s-a întors în vechiul ei cămin.

1911

Hoții fură Mona Lisa de la Luvru. Unul dintre cei chestionați a fost un tânăr pictor spaniol, pe nume Pablo Picasso. S-a dovedit că hoțul era un angajat al muzeului, care a furat pictura la comanda unui falsificator de tablouri. Mona Lisa s-a întors la Luvru în 1913.

1969

Naßterea Mântuitorului de Caravaggio a dispărut misterios dintr-o biserică siciliană. Se zice că un ßef mafiot ar fi furat-o ßi i-ar fi dat-o mamei lui, care era prea bolnavă ca să mai poată merge la biserică să o vadă. Această lucrare nu a fost recuperată niciodată.

1990

Cel mai mare furt de obiecte de artă a avut loc în Statele Unite, la Isabella Stewart Gardner Museum din Boston. Hoții au intrat în muzeu în uniforme de polițißti ßi au ießit cu 13 picturi de Rembrandt, Vermeer, Manet, Degas ßi alții, în valoare de 300 de milioane de dolari. Cazul este încă deschis ßi lucrările dispărute.

2001

Chelnerul francez StÈphane Breitwieser a fost acuzat că a furat din muzee europene aproape 200 de picturi ßi artefacte în valoare de un miliard de dolari. Când mama lui a aflat că a fost arestat, a făcut ce ar fi făcut orice mamă: a rupt picturile în bucăți ßi a aruncat artefactele la canal.

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza