Sidebar: Cronologie

 

8 octombrie 1970

Premierul luxemburghez, Pierre Werner, propune un plan de Uniune Economică şi Monetară.

11-12 martie 1973

După eşecul sistemului Werner, bazat pe convertibi-litatea dolarului american în aur, cele şase state membre ale Comunității Europene au agreat o metodă de a face ratele de schimb flexibile față de dolar.

13 martie 1979

Sistemul monetar european intră în vigoare. Unitatea va-lorică este moneda artificială ECU (European Currency Unit – Unitatea Monetară Europeană). Europa introduce astfel prima sa monedă unică, deşi numai în formă virtuală.

27-28 iunie 1988

La summitul Comunității Europene, o comisie condusă de Jacques Delors este însărcinată cu elaborarea de propuneri pentru o uniune monetară.

9-10 decembrie 1991

După liberalizarea transferului de capital, ca primă etapă în crearea Uniunii Monetare Europene, în 1990, summitul CE adoptă „Tratatele de la Maastricht“, pentru realizarea atât a uniunii politice, cât şi a celei economice şi monetare.

1 ianuarie 1994

Înființarea Institutului Monetar European la Frankfurt am Main, sub conducerea specialistului în piețe de capital Alexandre Lamfalussy, marchează începutul celei de-a doua etape a uniunii monetare imaginate de Jacques Delors.

1 ianuarie 1999

Debutul celei de-a treia etape a Uniunii Monetare Europene. Banca Centrală Europeană îşi începe activitatea, iar euro este introdus ca monedă de depozit.

1 ianuarie 2002

Prin emisia de bancnote euro şi de mone-de euro şi eurocenți, Uniunea Monetară Europeană devine o realitate.

Vote it up
100
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza