Sidebar: Cinci lecții din trecut

 

Evoluția și efectele unui virus gripal
sunt greu de prezis. Totuși, istoria oferă un ghid de supraviețuire. Iată cinci lecții din trecut utile și în prezent:

1 REZULTATE GARANTATE: carantina

Gripa spaniolă din 1918-1919 a măturat lumea în trei valuri. Au murit 50 de milioane de oameni. În orașele Minneapolis și Milwaukee din SUA au fost mai puțin de trei decese la 1.000 de oameni, un procent de aproape două ori mai mic decât în orașe precum Baltimore, Boston și San Francisco. Motivul: primele au izolat bolnavii, au închis școlile și bisericile și au interzis adunările publice. Orașul Gunnison din Colorado a scăpat de dezastru blocând drumurile de acces în oraș.

Autoritățile din Philadelphia au refuzat interzicerea adunărilor sau paradelor, iar ziarele locale au minimalizat gravitatea epidemiei. Rezultatul: una din cele mai ridicate rate de mortalitate din țară.

Desigur că măsurile de prevenție presupun costuri: închiderea școlilor poate determina mulți părinți să nu mai meargă la muncă, punând presiune pe economie.

Ce trebuie să știi.
Întreabă dirigintele copilului în ce situație s-ar închide școala și pregătește-te. Vorbește cu prietenii să faceți cu rândul, ajutându-vă reciproc la supravegherea copiilor. Vorbește cu șeful despre posibilitatea de a lucra de acasă.

2 REZULTATE GARANTATE: vaccinarea timpurie a copiilor

Cine se vaccinează cu prioritate? Bătrânii fac obiectul central al campaniilor de vaccinare antigripală încă din 1960. Paradoxal, trebuie vaccinați și copiii, și nepoții, pentru a le asigura o protecție mai bună bătrânilor. Motivul: sistemul imunitar al vârstnicilor nu răspunde eficient la vaccin, înjumătățindu-i capacitatea de protecție. Vaccinul întărește însă sistemul imunitar al tinerilor. În plus, copiii pot deveni mai des purtători ai virusului și îl pot transmite altora chiar și la zece zile după dispariția simptomelor.

Ce trebuie să știi.
Merită ca toată familia să se vaccineze chiar și împotriva unei forme ușoare a virusului gripal, pentru a face față unui eventual val ulterior al pandemiei, care de obicei este mai violent decât primul. CDC recomandă ca tinerii și copiii să fie printre primii incluși pe lista celor care urmează să fie vaccinați. Următorii ar fi cei cu boli cronice precum diabetul, bolile cardiovasculare sau pulmonare și femeile însărcinate, pentru că aceste categorii prezintă un risc foarte ridicat de a dezvolta complicații din cauza gripei.

3 REZULTATE GARANTATE: un vaccin care nu poate fi păcălit

În fiecare an, cei mai puțin norocoși, care se îmbolnăvesc de gripă, dezvoltă anticorpi care îi vor proteja dacă se expun la același virus în viitor. Numai că, treptat, virusul suferă uneori mutații suficient de importante pentru a putea păcăli anticorpii, iar oamenii se vor trezi cu gripă din nou. Din această cauză, virusologii fac adevărate pronosticuri în fiecare an. În februarie, ei anticipează tipurile de virusuri care vor circula în toamnă și companiile farmaceutice produc vaccinuri care asigură imunitate la formele respective. Inevitabil, previziunile dau greș uneori. „Am avea un avantaj uriaș dacă ar exista un vaccin universal, care ne-ar proteja de la un an la altul, atacând acele componente ale virusului care nu se modifică“, spune E. John Wherry, doctor la Institutul Wistar din Philadelphia. Savanții încearcă să creeze acest vaccin. Mai e cale lungă, dar o soluție parțială ar putea fi disponibilă deja. Când se combină cu un adjuvant (un amestec chimic care stimulează sistemul imunitar), așa cum s-a făcut în studiul vaccinului pentru gripa aviară, vaccinul pare să ofere protecție împotriva mai multor tipuri de virusuri gripale. Vaccinul cu adjuvant va continua să acționeze ca un scut, în ciuda mutațiilor viitoare ale virusului.

Ce trebuie să știi.
Vaccinul cu adjuvant nu a primit încă licența și probabil că nu va putea fi folosit dacă virusul nu devine mai agresiv. Totuși, organismul uman pare să aibă o protecție naturală generală. Adică sistemul imunitar a învățat de la versiuni mai vechi ale virusului gripal cum să se apere de virusul actual. Cea mai bună metodă de protecție: spală-te des pe mâini. Virusul gripal poate supraviețui până la 48 de ore pe suprafețe. În plus, dormi mult, pentru că sistemul imunitar are nevoie de un somn bun.

4 REZULTATE GARANTATE: atenția la efectele secundare

Într-o seară plăcută din noiembrie 1976, June E. Roberts, 39 de ani, a simțit că i se răcesc degetele în timp ce plătea niște facturi. Cu două săptămâni înainte își făcuse vaccinul antigripal ca să se apere de primul val de gripă porcină din țară. A doua zi de dimineață, June, instructoare de tenis în McLean, Virginia, nu s-a putut ridica din pat. Timp de peste o lună nu a putut mânca, nu și-a putut mișca membrele și nu a putut închide ochii. Și-a revenit încet, dar niciodată nu a mai fost capabilă să joace tenis. Se îmbolnăvise de sindromul Guillain-Barré, o tulburare prin care anticorpii atacă sistemul nervos al gazdei. Sindromul a fost declanșat de vaccinul antigripal pe care l-a făcut odată cu alte 40 de milioane de americani. Nimeni nu știe sigur de ce vaccinul a declanșat acest sindrom. Peste 500 de persoane au dezvoltat această boală atunci și 25 au murit. Mult-temuta gripă porcină nu s-a transformat în epidemie în acel an. Episodul ilustrează ceea ce medicii știu bine: prevenția nu este lipsită de riscuri.

Ce trebuie să știi.
Experții insistă că efectele secundare ale vaccinului antigripal sunt rare. Ei nu prevestesc efecte secundare la acest nou vaccin. Nu se așteaptă la cazuri de sindrom Guillain-Barré, fiindcă sunt diferențe mari între virusul de gripă porcină din acest an și cel pe baza căruia s-a creat vaccinul din 1976.

5 REZULTATE GARANTATE: control local

CDC și alte autorități guvernamentale, ca să nu mai vorbim de Organizația Mondială a Sănătății, ne bombardează cu informații despre ceea ce ar trebui să facem pentru a ne proteja de gripă. „Guvernele oferă sprijin și îndrumare, dar comunitățile locale sunt cele care iau măsuri“, crede fostul director al CDC, medicul David Sencer. Dezavantajul este că libertatea localităților sau a inspectoratelor școlare de a-și formula propriile politici poate duce la recomandări contradictorii.

Ce trebuie să știi.
Dacă vrei să te lămurești, accesează site-ul www.crucearosie.ro/proiecte/gripa-porcina.html

Vote it up
1
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza