Sidebar: Ce trebuie să știi despre HPV

 

Deşi puțini oameni infectați cu HPV fac cancer oral, este posibil ca numărul acestora să crească, spune dr. Maura Gillison de la Universitatea Johns Hopkins. Până acum, nu s-a găsit remediu şi există un singur test – numai pentru detectarea lui în colul uterin. Doar o biopsie poate demonstra legătura cancerului oral cu HPV-ul. Se lucrează la un test care să poată identifica infecția orală de risc înalt atât la femei, cât şi la bărbați. Se caută și un vaccin pentru bărbați. Ce trebuie să ştii:

  • Majoritatea persoanelor infectate cu HPV nu prezintă simptome. Cel puțin jumătate din bărbații şi femeile active sexual pot fi infectați cu acest virus pe parcursul vieții. Aproximativ 23% dintre femeile de 14-65 de ani suferă de forme grave de HPV oral, inclusiv 35% dintre fetele de 14-19 ani.
  • Vaccinul Gardasil protejează împotriva a aproape 70% dintre tipurile de HPV care produc cancer cervical, însă nu se ştie dacă protejează şi împotriva infectării orale.
  • Chiar dacă majoritatea infecțiilor dispar de la sine fără ca pacienții să ştie măcar că au fost contaminați, consecințele pot fi grave. Există o formă de HPV care creşte riscul de cancer oral cu până la 3.200%.
  • Virusul se ia prin orice fel de activitate sexuală. Prezervativul nu oferă protecție sigură. Riscul de cancer prin HPV crește cu 340% atunci când ai practicat sex oral cu mai mult de cinci parteneri.
Vote it up
73
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza