Sidebar: CYBER ESCROCHERII

 

Din arsenalul bogat al infractorilor cibernetici:

PHISHING

Hoții folosesc e-mailuri Şi site-uri false pentru a obține de la victime informații personale precum nume de utilizator Şi parole. De obicei, e-mailurile se pretind a fi din partea unor organizații legale precum băncile. De curând, hackerii au început chiar să spargă site-urile oficiale ale băncilor pentru a-și pune acolo propria fereastră cu activare automată (pop-up), care le cere victimelor să-și introducă datele personale.

SPEAR PHISHING

Similară metodei de mai sus, aceasta reprezintă un atac coordonat, cu țintă precisă, prin care un hacker reuŞeŞte să obțină informații personale de la angajații unei companii, trimițând e-mailuri care par a veni de la conducerea companiei.

MALWARE

Sunt „softuri rele“, folosite pentru a se infiltra într-un computer fără consimțământul proprietarului. Ele produc pagube sistemului de operare. Sunt viruŞi, așa-ziși „cai troieni“ (trojans), viermi (worms), programe care modifică primul sectorul al hard-discului, rulând înainte să fie pornit sistemul de operare și astfel devenind foarte greu de detectat (rootkits), programele de spionare a activității efectuate pe respectivul computer (spyware) Şi programe deghizate În reclame mincinoase (adware). „Se iau“ prin simpla accesare a unei pagini internet.

REȚELE DE BOȚI

Hackerii își răspândesc tentaculele informatice (sub formă de programe, viruși) În diverse computere care, odată „infectate“ (devenite zombi), se transformă într-o rețea de (ro)boți (botnet) ce poate fi folosită ca bază de pornire a unor atacuri informatice asupra altor computere.

PUMP AND DUMP

Un procedeu prin care se trimit prin e-mail false declarații financiare pentru a creŞte artificial prețul unor acțiuni inițial cumpărate ieftin (chop stocks). Ulterior, infractorii le vând scump, după care prețul se prăbuŞeŞte de unde a plecat, iar investitorii pierd.

Vote it up
36
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza