Sidebar: CE FACE CA PREȚUL OREZULUI SĂ CREASCĂ?

 

Reducerea finanțărilor pentru cercetarea agricolă

Au fost reduse fondurile guvernamentale destinate cercetătorilor care au descoperit specii de orez mai rezistente și cu recoltă mai mare. Dezvoltarea unor noi plante de orez este un proces de lungă durată, care trebuie finanțat cu ani buni înainte de izbucnirea unei crize.

Alte moduri de a folosi terenul

Pământul pe care-l pot folosi fermierii devine din ce în ce mai puțin, aceștia concurând cu dezvoltările urbane sau cu cei care cultivă recolte care aduc mult mai mulți bani, cum ar fi strugurii pentru vin sau plante pentru biocombustibili. Iar fermierii produc tot mai puțin orez pe pământurile pe care le folosesc. La nivel global, producția de orez a crescut cu doar un procent pe an.

Operațiunile din agricultură sunt mai scumpe

Prețul îngrășămintelor a crescut în mod dramatic, iar costul ureei, un fertilizator organic foarte important pentru fermieri, s-a dublat în ultimii patru ani. Unii distribuitori le oferă companiilor agricole, mulțumindu-se să fie plătiți după recoltă.

Factorii de mediuși de climă

Dăunătorii rezistenți la pesticid și vremea extremă, cum ar fi furtunile, secetele și inundațiile, se adaugă la toate celelalte probleme cu care se confruntă deja agricultura.

Negustorii și morarii de orez profitori

Negustorii din unele țări manipulează fermierii cu teren puțin care sunt în lipsă de bani, oferindu-le împrumuturi cu dobânzi ridicate ori îngrășăminte sau semințe la prețuri ridicate în schimbul unui preț stabilit pentru orez. Astfel, unii negustori pot obține un preț redus pentru recoltă.

Guverne cu buget redus

Guvernele stochează orez pentru a fi folosit în situații de urgență sau pentru a interveni pe piață la nevoie ca să micșoreze prețul orezului. Multe dintre aceste rezerve guvernamentale au scăzut dramatic în ultimii ani. A dispărut astfel una dintre uneltele-cheie prin care prețurile puteau fi controlate. Multe guverne au redus, de asemenea, investițiile în infrastructura pentru irigații, care le permiteau fermierilor de orez să recolteze de mai multe ori pe an.

Cumpărătorii fac stocuri

Vânzătorii en gros sau en detail și exportatorii adună cantități mari de orez pentru a-l specula la prețuri mai mari. Costurile mari ale combustibilului conduc și ele la creșterea prețului orezului, deoarece acesta trebuie transportat – fie că aceasta se face pentru piața internă sau cele externe.

O cerere mai mare a țărilor în dezvoltare

Tot mai mulți oameni din tot mai multe țări încep să consume orez, inclusiv în Africa (unde acum se consumă o treime din orezul lumii) și în prosperul Orient Mijlociu. La nivel global, cererea de orez crește cu aproximativ cinci milioane de tone anual, ceea ce înseamnă că peste zece ani lumea va trebui să producă cu 50 de milioane de tone mai mult decât produce acum. Cumpărăturile făcute de consumatorii panicați măresc și ele în mod artificial prețul orezului.

Vote it up
55
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza