Sidebar: 10 METODE DE ECONOMISIRE

 

Te-ai hotărât să economisești? Mai întâi, redu cheltuielile. Iată 10 sugestii:

1Fă-ți pensie facultativă.
Dacă ai până în 52 de ani, ia legătura cu angajatorul tău și cu o companie de pensii și înscrie-te la Pilonul III de pensii (pensiiprivate.org, conso.ro).

Economii
Contribuția se deduce din impozitul datorat de angajator (200 euro pe an) și din impozitul datorat de angajat (200 euro pe an) .

2 Limitează drumurile la supermarket
ca să nu mai fii tentat să cumperi mai mult decât plănuiești. Mergi la cumpărături doar o dată pe săptămână.

Economii
Să zicem că mergi de trei ori pe săptămână și cheltui mereu cu 10 lei mai mult decât îți propui. Dacă vei merge doar o dată, vei economisi 80 de lei pe lună.

3 Beneficiază de cardurile de discount.
Farmaciile, cinematografele și supermarketurile au carduri de fidelitate cu reducere la unele produse și servicii.

Economii
Cardurile supermarketurilor se bazează pe acumulare de puncte și oferă reduceri de până la 30% la unele produse selecționate.

4 Folosește transportul în comun.
Nu mai plătești benzină, parcare și service la mașină. Sau folosește-ți mașina alternativ cu a unui prieten: o zi mergeți la serviciu cu a ta, o zi cu a lui.

Economii
Dacă lucrezi la 30 km de casă și alternezi mașina ta cu a colegului, poți economisi 100 de lei lunar.

5 Nu lăsa electrocasnicele în stand-by.
Aparatele consumă în stand-by până la 500 kW pe an. Scoate-le din priză când dormi sau pleci de acasă. Sau folosește prize cu întrerupător.

Economii
În funcție de tariful ales, 95-180 lei pe an.

6 Fără abonament telefonic internațional.
Chiar dacă abonamentul de telefonie fixă internațională cu minute incluse pare chilipir, e mult mai ieftin să folosești cartele preplătite.

Economii
Pentru convorbiri în rețeaua fixă, unele cartele oferă tarife cu 50% mai mici.

7 Atenție la facturi!
O dată pe an, întreabă-ți furnizorul de cablu despre noile oferte de fidelizare: la unele firme, dacă te anagajezi să nu îți schimbi furnizorul, primești o reducere de până la 35% la abonamentul lunar de televiziune. Fă la fel și cu telefonia și internetul. Dacă alegi pentru cele trei același furnizor, poți economisi și mai mult.

Economii
Circa 170 lei anual.

8 Cumpără produse locale.
Produsele de sezon vândute de țărani sunt mai ieftine la piața de zarzavaturi decât cele importate, de la supermarket. Cumperi mai ieftin, mai sănătos (alimente proaspete, netratate ca să reziste unei călătorii de mii de kilometri) și mai etic (sprijini cultivatorii locali).

Economii
Până la 30%.

9 Cumpără online electronice și cărți.
Unele magazine online de electronice oferă garanție și livrare gratuită în unele orașe, iar prețurile sunt avantajoase. E valabil și în cazul cărților. Editurile și-au creat magazine virtuale care au oferte foarte bune.

Economii
Circa 20% la electronice și circa 30% la cărți.

10 Estimează costul real al produsului.
Înainte să te înhami la rate pentru mașină, află câtă benzină consumă, ce dotări are și cât costă service-ul. Dacă nu o vei schimba mai devreme de 5-6 ani, alege o mașină nouă (costul de întreținere e mai mic pe termen lung); pentru 3-4 ani, optează pentru o mașină second-hand: e mai ieftină și primele de asigurare sunt și ele mai mici.

Vote it up
212
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza