Sendvis cu friptura

Pentru o cina rapida si sanatoasa cu prietenii sau in timpul saptamanii.
 


Ingrediente:

4 jumatati de ciabatta (150 g fiecare), 12 felii subtiri de carne pentru
friptura (340 g in total), 2 linguri ulei de masline extra virgin, 3 linguri
pasta de masline (sau pasta de masline), 4 rosii feliate (circa 340 g), 45 g
frunze de ruccola, sucul de la o jumatate de lamaie, sare si piper.


Preparare:

Se incinge cuptorul la 200°C. Se coace ciabatta timp de 8-10 minute, sau
conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scoate painea din cuptor si se pastreaza
la cald. Se incinge un gratar de fonta sau o tigaie teflonata. Se asezoneaza
feliile de friptura cu sare si piper, dupa gust. Se unge tigaia cu ulei, apoi
se adauga feliile de friptura, in transe daca este necesar, si se prajesc 30 de
secunde pe fiecare parte ca sa fie in sange, sau 1 minut ca sa fie bine facute.
Se taie in jumatate fiecare bucata de ciabatta, pe lungime. Se unge jumatatea
de jos a fiecarei bucati cu pasta de masline. Se acopera cu felii de rosie, iar
peste acestea se pun feliile de friptura. Se amesteca frunzele de ruccola cu
suc de lamaie. Se asaza deasupra feliilor de carne, apoi se stropesc cu sosul
din tigaie, dupa care se inchide sendvisul cu cealalta jumatate de ciabatta. Se
serveste imediat alaturi de alte frunze de ruccola si feliute de rosie.


Timp de
preparare:

circa 20 de minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 500 kcal; 31 g proteine; 13 g grasimi (din care 4 g grasimi
saturate); 66 g carbohi­drati (din care 4 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru a obtine un altfel de sendvis, prajeste 2
felii subtiri de ceapa rosie intr-o lingura de ulei de masline extra virgin
timp de 5 minute, sau pana ce se rumenesc si se inmoaie. Se scot din tigaie cu
o spumiera si se pun deoparte. Se prajeste carnea. Se taie in juma­tate si se
dau la cuptor 4 baghete. Se amesteca 2 linguri de pasta de rosii uscate la
soare cu 2 linguri de maioneza si se intind peste jumatatile inferioare ale
baghetelor. Peste ele se pun 55 g de frunze de salata amestecate cu suc de lamaie,
sare si piper dupa gust, apoi se adauga friptura. Se stropeste cu sosul din
tigaie si se inchide sendvisul.

- Din focaccia, paine cu seminte sau facuta din
amestec de fainuri, feliata si coapta la cuptor, se pot prepara sendvisuri
delicioase, ca de altfel si din pitta sau lipie arabeasca sau din tortillas din
faina de grau (ideale pentru a se rula in jurul unei umpluturi).

- In loc de carne de friptura, se poate folosi si
muschi de vita feliat subtire.

- Imbunatateste gustul prajind carnea in ulei
aromatizat cu verdeturi sau amestecand diverse verdeturi aromate cu frunzele de
ruccola. Incearca sa pui frunze de busuioc rupte bucatele sau maghiran proaspat
tocat.

Avantaje:

- Maslinele au un continut relativ ridicat de grasimi,
comparativ cu alte fructe sau vegetale, dar marea lor majoritate sunt din tipul
nesaturat, ceea ce le face sa fie cel mai sanatos tip de grasimi.

- Carnea de vita este astazi mult mai slaba decat
inainte, iar bucatile slabe, cum ar fi capacul de pulpa, bine curatat de
grasime, contin mai putin de 4,1% grasimi.

Vote it up
132
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza