Scriitorii: citați pe bani în manuale?

CINE / CUM /ACUM / APRILIE
 

Moștenitorii drepturilor de autor taxează editorii pentru citarea unor autori în manualele școlare, iar editorii îi acuză de lăcomie.

  • Lege neclară.
    Noua lege a drepturilor de autor spune că citarea unor scurte fragmente din opera unui scriitor e permisă fără a se plăti drepturi de autor, dar legea nu definește scurtimea. Alexandru Preda, fiul lui Marin Preda, spune că un editor a publicat fragmente ample din opera scriitorului, motivând că i s-au părut suficient de scurte. Justiția l-a obligat însă pe editor să plătească.
  • Moștenitorii
    au pretenții financiare mari, acuză unii editori, ceea ce poate afecta calitatea manualelor. Directorul Editurii All, Gabriel Scânteie, declară: „Dacă ar trebui să plătim drepturi pentru fiecare autor, un manual ar trebui să coste 1.000 lei“. Criticul literar Nicolae Manolescu critică și el pretențiile proprietarilor de drepturi, spunând că și așa elevii aud tot mai rar de autori cum ar fi Vasile Voiculescu.
  • Copyrightul și profitul.
    Într-o scrisoare deschisă, Andrei Voiculescu, nepotul lui Vasile Voiculescu, și Mitzura Arghezi se apără precizând că manualele sunt și ele produse comerciale și de aceea e normal să se plătească drepturi de autor.

După un articol de Alina Purcaru și Steluța Voica, în Cotidianul

Vote it up
7
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza