Scapat din vedere?

Error message

  • The file could not be created.
  • The file could not be created.
Ochii sunt una din cele mai de pret comori pe care le avem. Totusi, cei mai multi romani acorda prea putina atentie sanatatii ochilor lor 
 

<p>Stefan Soava, din Bucuresti, nu-si mai facuse de ani de zile un control oftalmologic. Dar lucrurile s-au schimbat in vara lui 2007, pe cand avea 56 de ani si era sofer pe ambulanta. "Medicii care erau atunci in tura au luat un aparat de masurare a glicemiei si au inceput sa-si faca teste. A venit si randul meu. Si asa, pur si simplu dintr-o joaca, am aflat ca am diabet", spune el. Acesta a fost pentru Stefan un semnal de alarma. S-a decis sa mearga la medicul de fami­lie pentru a-si face analizele si sa se programeze si la medicul oftalmolog.

"Purtam ochelari, dar nu aveam alte probleme cu ochii. Cel putin asa credeam eu", spune Soava. La control, medicul oftalmolog a descoperit ca Stefan avea retinopatie diabetica la ochiul stang, adica ii erau afectate va­sele sanguine mici de la nivelul retinei. "Riscam sa-mi pierd vederea daca nu ajungeam la oftalmolog. Acum imi dau seama ca suntem mult prea delasatori in ceea ce priveste sa­natatea noastra", spune el. Dr. Mircea Filip, oftalmolog la clinica Ama Optimex, care l-a consultat si il trateaza pe Stefan Soava, spune ca pe­ricolul ca pacientul sau sa-si piarda vederea la acel ochi nu a trecut inca, boala fiind o complicatie a diabetului de care acesta sufera probabil de multi ani. "E important sa avem grija de noi, dar de cele mai multe ori lasam asta pe ultimul moment", mai spune Stefan.

El nu este insa singurul care si-a neglijat sanatatea ochilor. Dr. Filip, care e si vicepresedinte al Societatii Romane de Oftalmologie, spune ca mai putin de 5% din romani isi fac un control oftalmologic anual. 

Dr. Doina Dinu, medic oftalmolog in Bucuresti, e de parere ca aceasta atitudine nu este buna. "Asa cum trebuie sa ne facem anual analize de sange sau sa mergem la dentist, asa ar trebui sa ne obisnuim sa ne facem o programare si la oftalmolog. Mai ales dupa varsta de 40 de ani, toate persoanele ar trebui sa-si faca un consult anual complet, care sa includa si tensiunea oculara, si fundul de ochi, nu numai controlul pentru ochelari", spune ea.

Poti citi si ultima linie cu litere de pe tabela optometrica? Foarte bine, dar asta nu inseamna neaparat ca ochii tai sunt sanatosi. "Am vazut pacienti chiar tineri care citeau 100% cu fiecare ochi in parte si care au fost depistati cu boli grave, cum ar fi melanom malign coroidian, o tumora maligna cu punct de plecare in coroida, invelis intens vascularizat ce hraneste globul ocular", spune dr. Andreea Ciubotaru, medic specialist oftalmolog in cadrul Clinicii Infosan. Asa ca, indiferent de cat de bine vezi, examenele oftalmologice trebuie sa faca parte din controalele medicale pe care le faci in mod regulat.

Specialistii recomanda un examen oftalmologic la nastere (pentru diagnosticarea cataractei congenitale, glaucomului congenital, eventualelor malfor­matii ale globului ocular), examinarea fundului de ochi si a dioptriilor la sase luni, examen complet la un an (evaluarea riscului de a dezvolta strabism), apoi la trei ani si urmatorul inainte de a incepe clasa intai, adica la sase ani. "Trebuie sa se puna accent in special pe examinarea copiilor ai caror parinti poarta ochelari din tinerete. Ei trebuie testati de la o varsta mica chiar daca nu prezinta niciun semn de boala oftalmologica", spune dr. Doina Dinu. Intre 6 si 19 ani si peste 60 de ani sunt recomandate controale oftalmologice anuale. "Si cei care lucreaza pe computer ar trebui sa mearga la oftalmolog in fiecare an", spune dr. Ciubotaru. Unul din beneficiile controalelor regulate, chiar daca nu exista probleme cu vederea, este ca acestea stabilesc niste puncte de reper. Daca medicul oftalmolog poate compara rezultatele examenului cu altele anterioare, ii este mult mai usor sa identifice eventualele probleme atunci cand apar.

Plansele de perete sau cele pe care doctorul le tine in mana pentru a evalua acuitatea vizuala la distanta si de aproape sunt doar o parte a examenului oftalmologic. In afara de acestea, mai exista examenul de camp vizual (pentru vederea periferica), examenul biomicroscopic (pentru cataracta si suspiciune de glaucom), masurarea grosimii corneei, masurarea presiunii intraoculare (care se rezuma de cele mai multe ori la un jet de aer, pulverizat in ochi).

In afara faptului ca stabilesc eventuala nevoie de a purta ochelari, aceste teste determina riscul de aparitie a glaucomului, cataractei sau degenerescentei maculare (vezi caseta de pe pagina anterioara). Rezultatele ajuta medicul oftalmolog sa evalueze starea de sanatate si functiile ochilor de-a lungul timpului, la fel cum medicul de familie compara tensiunea arteriala sau valorile colesterolului de la un control medical la altul.

Examinarile oftalmologice regulate sunt esentiale pentru detectarea timpurie a problemelor. Majoritatea oamenilor cred ca simptomele apar doar atunci cand ochii lor se imbolnavesc. In realitate, simptomele multor probleme devin vizibile doar din momentul in care ochii sufera deteriorari grave. "Sunt boli care evolueaza fara niciun semn, fara ca pacientul sa-si dea seama ca are ceva. Si se poate trezi mult prea tarziu, cand si-a pierdut deja vede­rea, cum se intampla uneori in cazul glaucomului", spune dr. Dinu.

Unele probleme sunt iremediabile, dar multe dintre boli se pot trata daca sunt descoperite din timp. "Majoritatea tinerilor care vin la mine la cabinet, unul sau doi pe saptamana, spun ca vad bine, ca nu au probleme cu ochii. Lucreaza insa mult la calculator si vor sa se asigure ca totul e in regula", spune dr. Ciubotaru.

Dar, la examenele de rutina, oftalmologii descopera adesea riscuri sau semne care nu afec­teaza imediat ochii, dar care, netratate din timp, pot duce chiar la pierderea vederii. De exemplu, prezenta placii de aterom (depuneri de grasimi si calciu) la nivelul vaselor de sange ale retinei poate fi un semn al colesterolului ridicat, iar modificarile aspectului vaselor de sange ale ochilor pot indica nereguli in ceea ce priveste tensiunea arteriala.

Sunt dese cazurile in care problemele sunt chiar mai grave. In timp ce examina un pacient de 44 de ani, care venise la control pentru ca nu mai vedea bine cu un ochi, dr. Filip a constatat modificari ale vaselor de sange cauzate de hipertensiune. I-a spus sa mearga de urgenta sa-l vada un cardiolog. "Din pacate, a fost prea tarziu. Pacientul a suferit un accident vascular cerebral si, in scurt timp, a decedat", spune dr. Mircea Filip.</p>

Vote it up
672
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza