Sarmalute de miel

Sarmalutele de miel sunt populare in Orientul Mijlociu si tarile mediteraneene si exista multe retete traditionale.
 


Ingrediente:
1 pachet frunze de vita in
saramura, impachetate in vid ( 227 g) scurse, 1 lingura ulei de masline extra virgin,
1 bulb de fenicul tocat, 1 ardei gras rosu fara seminte, taiat cubulete, 1
ardei gras verde fara seminte, taiat cubulete, 2 conserve rosii taiate, circa
400 g fiecare, 2 catei de usturoi taiati feliute subtiri, 150 ml supa de
legume, preferabil de casa, sucul de la 1 lamaie, sare si piper; pentru
umplutura de miel si orez: 1 ceapa tocata marunt, 170 g carne slaba de miel
tocata, 1 dovlecel mare taiat cubulete, 55 g seminte de pin, 170 g orez cu bob
lung, 2 linguri menta proaspata tocata, 450 ml supa de legume, preferabil de
casa; pentru ornat: felii de lamaie, fire de patrunjel proaspat.


Preparare:
Se clatesc frunzele de vita. Se pun
in- tr-o cratita cu apa fiarta si se aduc din nou la fierbere. Se tin 2-3
minute, apoi se scurg si se lasa deoparte. Pentru umplutura, se prajesc ceapa
si mielul intr-o tigaie teflonata, amestecand, pana cand se rumeneste mielul si
ceapa este frageda. Se adauga dovlecelul si semintele de pin si se prajesc,
amestecand, inca 3-4 minute. Se adauga orezul, menta si bulionul. Se pun la
fiert. Cand clocotesc se face focul mic si se fierb incet, neacoperite, 7-8
minute sau pana cand bulionul a fost absorbit (orezul nu este inca fiert
complet). Se iau de pe foc, se pun sare si piper dupa gust, apoi se lasa
deoparte sa se raceasca putin. Se incalzeste cuptorul la 190 de grade Celsius
(pozitia 5). Se taie toate cozile lungi de la frunzele de vita, apoi se pun pe
un tocator cu nervurile in sus si cu partea mai neteda in jos. (Probabil vor
trebui sa fie facute pe rand deoarece intr-un pachet sunt circa 40 de

frunze
de vita.) In
centrul fiecarei

frunze

se pune o lingura cu varf de umplutura. Se pliaza laturile frunzei peste
umplutura si apoi se ruleaza obtinandu-se o sarmaluta. Se incinge uleiul intr-o
caserola rezistenta la foc. Se adauga feniculul si ardeii rosu si verde si se
prajesc, amestecand din cand in cand, 5 minute. Se adauga rosiile cu sucul lor,
putina sare si piper. Se adauga sarmalutele in caserola, punand intre ele
feliile de usturoi. Se toarna bulionul si se stropesc cu sucul de lamaie. Se
acopera si se pun la cuptor 1 ora sau pana cand frunzele de vita sunt fragede
si umplutura este tare si bine facuta. Se scot din cuptor si se lasa sa stea,
acoperite, 15 minute. Inainte de a fi servite se orneaza cu felii de lamaie si
fire de patrunjel.

Se obtin 6 portii
(circa 40 de sarmalute).

Fiecare
portie contine: 300 kcal; 14 g proteine; 11 g grasimi (din care 2 g grasimi
saturate); 34 g carbohidrati (din care 10 g zahar); 3 g fibre.


Timp de preparare:
circa 1 ora, plus 15 minute cat se
lasa sa stea


Timp de gatit:
1 ora

Avantaje:

-Semintele
de pin sunt o sursa buna de vitamina E si potasiu, si mai contribuie cu
cantitati utile de magneziu, zinc si fier.

-De obicei
sarmalutele se fierb incet in bulion. Daca sunt fierte intr-un sos bogat de legume
mancarea are vitamine, beta-caroten si substante fitochimice suplimentare.

Cateva idei:

- In loc de
orez, in umplutura se poate folosi bulgur, si in loc de seminte de pin, migdale
sau nuci tocate. Impreuna cu nucile se adauga 55 g de stafide tocate mare.

- Pentru o
versiune vegetariana, nu se mai pune carne de miel si se mareste cantitatea de
orez la 250 g. Se prajeste ceapa intr-o lingura de ulei de masline extra virgin
pana se moaie, apoi se adauga un ardei gras rosu, fara seminte si tocat marunt,
cu dovlecelul si semintele de pin. Se adauga orezul si bulionul si se continua
ca in reteta principala.

- La
sarmalute se serveste paine pitta, pentru a strange sosul delicios si legumele.

Vote it up
192
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza