Sanatatea si cafeaua

 




Sanatatea si cafeaua

Cum o bem si cu ce o combinam pentru a ne face cu devarat
bine.

Ioan Fulga, profesor de farmacologie, spune:"Cafeaua
este un stimulent care inlatura oboseala si da o senzatie de bine. Ajuta
organismul sa reziste si la efort fizic, si la efort intelectual, dar numai pe
termen scurt, timp de cateva ore. Cu mai multe doze de cafea pe zi se ajunge la
epuizare".

Romanii au fost mari bautori de cafea turceasca pana acum
cativa ani. Licoarea preparata la ibric nu lipsea de la masa de dimineata,
insa, cu timpul, cafelei naturale au inceput sa ii ia locul bauturile de tip
cola, cappucino, moccacino, trei in unu si ceaiul verde. Un studiu realizat de
Daedalus Consulting arata ca incidenta consumatorilor de cafea a scazut de la
84,5%, in 2004, la 78,3%, in 2007. Cercetatorii pun aceasta scadere pe seama
diversificarii de produse, care i-a determinat pe multi consumatori de cafea sa
isi schimbe optiunile. Nu neaparat in bine, spun medicii nutritionisti.

Mai bine oparita decat fiarta

Spre deosebire de cafeaua turceasca ori cea preparata la
filtru, bauturile de tip cola cresc valorile tensiunii si maresc riscul de
diabet. Cappucino, moccacino, frape-ul ori cafeaua la cutie, pe care o gasesti
in frigiderele din benzinarii, au si ele aceleasi dezavantaje. Ba, mai mult,
ingrasa foarte rau si nu sunt recomandate celor care isi doresc sa sla- beasca.
"Aceste bauturi au mai putina cofeina si par mai ÇlightÈ decat cafeaua
obisnuita, insa contin extrem de mult zahar, aditivi si caramel", avertizeaza
medicul nutritionist Alina Jiletcovici, de la Cabinetul de diabet si obezitate
"Mosilor", din Capitala.

Daca ai de ales intre cafeaua la ibric si cea la filtru,
medicii te sfatuiesc sa optezi pentru ultima varianta, deoarece nu exista
riscul sa iti cresti nivelul grasimilor din sange. "Cafeaua oparita este
mai buna decat cea fiarta. Cand incalzesti treptat cafeaua, se elibereaza doi
compusi, gasol si cafestol, care o fac mai buna la gust, dar si mai
nesanatoasa", explica medicul nutritionist Alina Jiletcovici, amintind ca
principalul risc il constituie cresterea grasimilor din sange.

Beti cateva pahare de apa dupa cafea

Periculoasa, cand vine vorba despre cresterea
colesterolului, este si cafeaua decofeinizata. Aceasta are aditivi, substante
care maresc riscul de boli cardiovasculare.

 In locul zaharului
din cafea este mai indicat sa folosesti indulcitori si, pe cat poti, fereste-te
de laptele condensat, deoarece este plin de grasimi. "Este bine sa bei
cafeaua cu lapte, deoarece compensezi pierderile de calciu ionic din sange,
insa pune lapte integral si nu din acela special pentru cafea", sugereaza
medicul nutritionist Alina Jiletcovici. Specialistul te mai sfatuieste sa bei
cafeaua impreuna cu un pahar sau mai multe de apa, astfel incat sa nu te deshidratezi.

Ca sa alegi o cafea de calitate, trebuie sa stii sa
mirosi si sa savurezi. Degustarea cafelei seamana cu cea a vinului. "Nasul
poate inregistra sute de mirosuri, pe cand limba poate distinge doar patru
gusturi. Cand se ia o inghititura de cafea este foarte important sa fie
sorbita. Daca incerci doua trei cafele, fii atent la aroma, aciditate,
consistenta savoare", te sfatuieste Costin Gheorghiu, cofee ambasador la
Starbucks Romania.

In cantitati moderate, una-doua cesti pe zi, cafeaua
aduce beneficii sanatatii. Este un bun diuretic, contine antioxidanti si
imbunatateste atentia, vigilenta, concentrarea. "Este un stimulent care
inlatura oboseala si da o senzatie de bine. Ajuta organismul sa reziste si la
efort fizic, si la efort intelectual, dar numai pe termen scurt, timp de cateva
ore", explica profesorul Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie de la
Universitatea "Carol Davila", din Bucuresti.

Cand exagerezi, muschiul inimii poate avea de suferit si
este posibil sa ai palpitatii. Asa cum excita neuronii, tot astfel cafeaua
actioneaza si asupra altor celule din corp. "Cu mai multe doze de cafea pe
zi se ajunge la epuizare", avertizeaza profesorul Ioan Fulga.

REMEDIU

Utila hipertensivilor si permisa astmaticilor

Cofeina din cafea nu este doar acea substanta minunata
care iti da energie. Ea face parte din compozitia mai multor medicamente,
contra durerilor de cap si a migrenelor. "Cofeina este un remediu foarte
bun contra durerilor de cap, de aceea o si gasim in medicamente de tipul antinevralgicului,
cafedolului, cafergotului", spune profesorul Ioan Fulga.

Acesta recomanda cafeaua celor cu hipertensiune, deoarece
studiile au aratat ca ea nu agraveaza aceasta boala, insa o contraindica
persoanelor care sufera de cardiopatie ischemica, celor care au suferit de
infarct ori persoanelor cu aritmii. Si cei care sufera de astm pot consuma
cafea cu incredere, deoarece amelioreaza respiratia.

Este insa interzisa astmaticilor, daca acestia iau doze
mari de medicamente precum miofilinul. Potrivit unor studii, o singura ceasca
de cafea ajuta la eliberarea adrenalinei, substanta responsabila cu senzatia de
energizare a corpului. Mai multe portii storc organismul de energie pana la
ultima picatura si cresc riscul de insomnie.

Sursa: Evenimentul Zilei


Vote it up
521
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza