Salata vietnameza de peste

Orezul si alunele prajite dau o nota crocanta acestor fileuri de merlan, fierte intr-o marinata din otet de orez.

Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID

 

<p>Timp preparare: 20 de minute, plus 1 ora pentru marinare
La foc: 5-7 minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 240
Glucide 19 g
Proteine 27 g
Grasimi 4 g (grasimi saturate 1 g)

Ingrediente
500 g fileuri de merlan, fara piele
450 ml otet de orez
250 g ceapa, tocata fin
1 lingura zahar
1 lingurita sare
2 linguri alune crude, curatate
2 lingurite orez alb
1 1/2 linguri menta proaspata, tocata
1 ardei iute, fara seminte, tocat fin
menta proaspata faramitata si (optional) suvite de ardei iute rosu, pentru ornare

Preparare
1. Se indeparteaza toate oasele din fileurile de peste, apoi se taie in jumatati, iar acestea la randul lor in suvite lungi si subtiri. Se pun intr-un castron si peste ele se toarna 300 ml de otet de orez, astfel incat pestele sa fie acoperit bine. Se lasa la marint timp de 1 ora.
2. Se pune ceapa tocata intr-un castron, se adauga zaharul si sarea si se toarna peste restul de otet. Se amesteca pana cand ambele s-au dizolvat, apoi se lasa la inmuiat timp de 30 de minute.
3. Intre timp se zdrobesc alunele folosind un mojar, apoi se prajesc la foc mic, timp de 2-3 minute, pana cand devin aurii, intr-o tigaie cu fund gros, care nu lipeste. Dupa ce sunt gata se scot din tigaie si se lasa deoparte.
4. Se adauga orezul in tigaie si se prajeste timp de 3-4 minute pana cand s-a rumenit, dupa aceea se scoate din tigaie, se pune intr-un mojar si se zdrobeste cat mai fin.
5. Dupa ce pestele si ceapa s-au marinat, se scot din otet si se usuca cu cateva servetele de bucatarie. Se pun intr-un castron mare si li se adauga menta si ardeiul iute. Se amesteca cu grija, apoi se presara alunele si orezul si se amesteca din nou. Se orneaza cu menta si ardei, daca se doreste si se serveste.</p>

Vote it up
177
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza