Salata thailandeza din carne de vita si papaya

Papaya dulce si suculenta si verdeata crocanta si aromata - o combinatie tipica bucatariei thailandeze. Orezul inmiresmat este companionul perfect pentru aceasta salata.
 


Ingrediente:
2 bucati
de muschi de vita (450 g in total) curatate de grasime, 250 g orez jasmine, 1,2
litri supa de pui, 4 frunze proaspete de chitra zdrobite, 2 linguri ulei de
floarea-soarelui, 2 fructe de papaya bine coapte, decojite, curatate de seminte
si feliate, 1/2 castravete, taiat in jumatate pe lungime, curatat de seminte si
feliat, 20 de frunze proaspete de menta taiate fasiute, 15 g frunze proaspete
de coriandru tocate, 1 ceapa rosie feliata subtire, 2 salate verzi mici; pentru
dressingul de chitra: 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 1 lingura miere, 1
chitra, sucul si coaja rasa, 2 linguri sos thailandez de peste, 2 linguri sos
de soia light, 1 ardei iute proaspat curatat de seminte si tocat marunt, 2
catei de usturoi zdrobiti; pentru garnisit: 2 linguri alune prajite tocate mare,
cateva fire de menta proaspata.


Preparare:
Se
prepara mai intai dressingul. Se amesteca toate ingredientele intr-un castron
mic. Se pun 3 linguri de mixtura peste carne, care se lasa la marinat cat timp
se gateste orezul. Restul dressingului se pune deoparte. Se pune orezul intr-o
oala, impreuna cu bulionul si frunzele de chitra. Se da in clocot, apoi se
acopera oala si se fierbe orezul incet, timp de 10 minute, sau conform
instructiunilor de pe ambalaj, pana ce se face fraged. Cat timp se gateste
orezul, se sterge carnea cu prosoape de hartie. Se incinge un gratar de fonta
sau o tigaie teflonata, la foc iute. Se unge cu ulei, apoi se adauga carnea si
se prajeste 2 1/2 minute pe fiecare parte. Carnea va fi in sange. Prajiti-o mai
mult daca o preferati mai bine facuta. Se scoate carnea pe un fund de tocat si
se lasa la odihna cateva minute. Se pun papaya, castravetele, menta, coriandrul
si ceapa rosie intr-un castron. Se adauga 2 linguri din dressingul ramas si se
amesteca usor. Se scurge orezul cat mai bine si se imparte pe farfuriile
individuale. Se aranjeaza frunzele de salata verde pe farfurii, iar peste ele
se pune salata de papaya. Se taie carnea fasiute, se aranjeaza peste salata,
iar peste ea se toarna restul de dressing. Se orneaza cu alune si fire de
menta. Se serveste la temperatura camerei.


Timp de preparare:
35 de
minute

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 563 kcal; 44 g proteine; 13 g grasimi
(din care 5 g grasimi saturate); 67 g carbohi­drati (din care 14 g zahar); 3 g
fibre.

Avantaje:

- Carnea de vita este o
excelenta sursa de zinc si una folositoare de fier. Fierul din carnea rosie
este absorbit mai usor de organism decat cel din legume.

- Papaya este o buna sursa de
vitamina A (de la beta-carotenul pe care-l contine), necesara sanatatii ochilor.
Acest fruct tropical joaca un rol esential in prevenirea orbirii in multe parti
ale globului unde celelalte alimente care contin vitamina A (lapte, branza,
unt, galbenus de ou) nu fac parte din dieta zilnica. Papaya mai ofera si o
cantitate importanta de vitamina C si de magneziu micromineral.

Cateva idei:

- Se poate folosi coaja rasa
de la o chitra in locul frunzelor de chitra.

- Ca sa prepari un dressing
de curry rosu thailandez si de portocale, amestecati 2 linguri ulei de
floarea-soarelui, 2 linguri sos de soia light, 1 lingura zahar brun, 1
lingurita pasta rosie de curry thailandeza, coaja rasa de la 1/2 portocala si 3
linguri suc de portocale.

- Prepara o salata
thailandeza cu carne de miel. Se foloseste pulpa slaba de miel in loc de carne
de vita, si dressingul de curry rosu thailandez si de portocale (vezi stanga). Inainte
de a gati carnea de miel, se pun pe gratar 2 ardei grasi curatati de seminte si
taiati in sferturi, cu partea cu coaja, in jos; se frig 4 minute, pana se
rumenesc. Se racesc, se curata de coaja si se toaca. In loc de salata de
papaya, se amesteca ardeii grasi cu 400 g de rosii cherry taiate in jumatate,
100 g muguri de fasole si 2 dovlecei feliati foarte subtire.

Vote it up
165
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza