Salată din verdețuri și semințe de dovleac

Delicioasă alături de o baghetă sau pâine prăjită cu unt
 

Ingrediente pentru 4 porții:

12 ouă de prepeliță 

250 g verdeturi sălbatice (năsturel, măcriș, păpădie, rucola, anason și portulacă)

8-12 flori frumoase de călțunaș 

1 ceapă roșie

30 g semințe de dovleac descojite

Pentru vinegretă:

3 linguri ulei de semințe de dovleac

2 linguri zeamă de lămâie

1 lingură oțet cu zmeură 

sare, piper negru proaspăt măcinat

Preparare:

1. Se pun ouăle de prepeliță într-un vas cu apă rece și se dau în clocot, apoi se fierb 4-5 minute, să fie tari. Se scot din vas și se trec prin apă rece. Se lasă să se răcească. Se spală verdețurile, se îndepărtează codițele și frunzele mai puțin frumoase. Se scurg bine de apă, scuturându-le și se rup sau se taie în bucăți potrivite.

2. Se rup codițele florilor de călțunaș. Dacă e cazul, se curăță cu multă grijă florile. Se descojește ceapa și se taie în solzișori fini. Se prăjesc semințele de dovleac într-o tigaie fără grăsime; de îndată ce s-au rumenit și încep să miroasă plăcut, se pun pe o farfurie să se răcească.

3. Se aranjează verdețurile pe un platou mare, se presară pe deasupra solzișorii de ceapă. Se curăță ouale și se taie în două. Se ornează salata cu flori de călțunaș și jumătăți de ouă.

4. Pentru vinegretă se bat într-un castronaș uleiul de semințe de dovleac, zeama de lămâie și oțetul cu zmeură. Se condimentează cu sare și piper.

5. Când vinegreta este gata, se stropește cu grijă salata. Se presară salata cu semințe de dovleac prăjit și se servește imediat. Se asociază bine cu pâine prăjită unsă cu unt sau baghetă proaspătă.

 

Fiecare porție are: 245 kcal; 4 g proteine; 19 g grăsimi; 6 g glucide.

Timp de preparare: 25 minute

Util: Uleiul de semințe de dovleac este bogat în acizi grași buni pentru sănătate. Pentru a proteja uleiul, acesta se va păstra numai în locuri întune­coase și reci. De preferat să se cumpere doar în cantități mici.

Vote it up
273
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza