Salata de vinete cu tahin

Tahinul este o pasta din faina de susan care se foloseste mult in bucataria Orientului. Se gaseste in magazinele turcesti sau naturiste.

 

<p>Timp preparare: 20 minute
Timp fierbere: 25-30 minute
Timp racire: 1 ora

Se obtin 4 portii
Pe portie: 195 kcal, 6 g proteine, 12 g grasimi, 14 g glucide

Ingrediente

600 g vinete
7 linguri zeama de lamaie
5 linguri tahin (pasta din faina de susan)
3 catei de usturoi
sare
3-4 fire de patrunjel verde
2 linguri seminte de rodie, pentru ornat

Preparare

1. Se incinge cuptorul la 250 de grade (230 de grade la cuptor cu ventilator sau treapta 6 la cuptoare obisnuite). Se tapeteaza o tava cu folie de aluminiu. Se spala vinetele si se pun ude pe folie. Se coc 25-30 minute in cuptor, intorcandu-le cand si cand.
2. Dupa ce s-au copt, se trec vinetele pe sub jet de apa rece. Se descojesc si se scot cozile. Se pune vanata curatata pe un tocator mai mare si se stropeste imediat cu 3 linguri de zeama de lamaie, sa nu se oxideze. Se toaca vanata marunt cu un cutit mare.
3. Vanata tocata se pune intr-un castron. Tahinul din borcan se amesteca cu uleiul care s-a strans la suprafata. Se adauga la vanata 3 linguri de tahin si 3 linguri de zeama de lamaie. Se curata usturoiul de coaja si se trece prin presa de usturoi.
4. Se amesteca salata si se sareaza. Se tine la rece acoperita cel putin 1 ora. Se mai potriveste gustul cu sare si zeama de lamaie si se aranjeaza pe un platou mic.
5 Se spala patrunjelul si se scutura sa se zvante. Se orneaza salata cu samburi de rodie si patrunjel. Se serveste imediat cu lipie.

Util:
La curatarea vinetelor, odata cu coaja se desprinde si miez de vanata, de aceea e bine sa se aleaga exemplare cat mai mari, ca sa ramana suficient miez.</p>

Vote it up
309
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza