Salata de sparanghel cu usturoi si lamaie

O masa in sine, acest aperitiv satios se serveste cel mai bine cu paine alba proaspata sau cu cartofi fierti in coaja.

 

<p>Ingrediente
1 kg sparanghel de marime mijlocie
1 lingurita zahar
sare
200 g sunca usor afumata
1/2 legatura de patrunjel sau 1 mana de hasmatuchi
1 catel de usturoi
1 galbenus foarte proaspat
60 ml ulei de masline
20 ml ulei de masline cu aroma de lamaie
150 g iaurt
piper alb proaspat macinat

Timp preparare: 35 minute
Se obtin 4 portii

Pe portie:
290 kcal, 14 g proteine, 25 g grasimi,
7 g glucide

Preparare
1. Se spala sparanghelul si se descojeste dinspre varf spre baza. Se taie capetele lemnoase. Intr-o oala mare, de preferinta o oala speciala cu sita pentru sparanghel, se pune la fiert apa multa cu zahar si 1 praf de sare. Bucatile de sparanghel se fierb al dente intre 18-25 minute, in functie de grosime. Se scot din apa, se scurg si se pun in cuptor, la cald.
2. Se scoate grasimea de pe marginea feliilor de sunca; acestea se taie in fasii late de
2 cm. Se aranjeaza fasiile pe un platou sau intr-un bol. Se spala patrunjelul sau hasmatuchi, se scutura de apa si se toaca frunzulitele marunt.
3. Se curata catelul de usturoi, se taie in bucati si se pune intr-un mojar. Se adauga 1/2 lingurita de sare si se piseaza usturoiul pana devine ca o pasta.
4. Pentru maioneza se pune galbenusul intr-un castron. Se adauga usturoiul si 1/2 lingura zeama de lamaie si se amesteca totul cu telul mixerului, sa se omogenizeze.
5. Abia dupa aceea se adauga treptat cele doua feluri de ulei, amestecand continuu. In final, se pun iaurtul si 1/2 lingura zeama de lamaie si se amesteca. Se potriveste gustul maionezei cu sare si piper.
6 Tijele de sparanghel caldute si bine scurse se aranjeaza peste sunca si se acopera partial cu maioneza. Se presara peste salata patrunjel sau hasmatuchi tocat. Se serveste cel mai bine cu paine alba proaspata sau cu cartofi fierti in coaja.

Util: Prepararea maionezei

Se pun intr-un vas de mixer galbenusul, pasta de usturoi si jumatate din zeama de lamaie. Se amesteca circa 1 minut cu mixerul sau cu un tel manual mare. Amestecul trebuie sa capete consistenta. Apoi se adauga uleiul in galbenus cu picatura sau cu lingurita, amestecand continuu, ca sa se ingroase compozitia. Restul de ulei se toarna in jet subtire, continuand sa se amestece. In final, se adauga restul de zeama de lamaie, apoi iaurtul. Se potriveste gustul cu sare.</p>

Vote it up
326
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza