Salata de rosii coapte la gratar

O reteta perfecta pentru platourile pregatite cu ocazia petrecerilor. Exista o varianta vegetariana, dar si una lacto-vegetariana, cu bbranza ricotta

Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID

 

<p>Ingrediente
5 felii groase de bagheta
5 linguri ulei de masline
10 rosii lunguiete
2 catei de usturoi
150 g rucola
1 lingura otet balsamic
1 lingura zeama de lamaie
sare
piper negru proaspat macinat
100 g masline verzi fara samburi

Se obtin 4 portii

Pe portie
325 kcal, 4 g proteine, 24 g grasimi,
21 g glucide
Preparare: 30 minute

Preparare
1. Se taie feliile de paine in cubulete. Se incing 3 linguri ulei de masline intr-o tigaie de teflon si se prajesc cubuletele pe toate partile. Se pun pe o farfurie si se lasa deoparte pana cand sunt servite. Se incinge gratarul.
2. Se spala rosiile si se taie in doua. Se scot cotoarele. Se curata usturoiul si se taie in felii. Se infig cate 2 felioare de usturoi in jumatatile de rosie.
3. Rosiile se asaza cu partea taiata in sus pe o tava si se tin sub grillul incins din cuptor 3-4 minute. Apoi se intorc si se mai rumenesc 3 minute. Daca se coc  pe gratarul cu carbune, se asaza rosiile cu taietura in jos pe o folie de aluminiu si se tin la gratar 3-4 minute. Se intorc si se mai rumenesc 3 minute.
4. Intre timp, se spala rucola si se scutura bine de apa. Se indeparteaza coditele, se taie frunzele in bucati potrivite si se aranjeaza pe farfurii. Pentru vinegreta se bat cu telul otetul balsamic, zeama de lamaie, sarea, piperul si 2 linguri de ulei.
5. Se pun rosiile rumenite la gratar pe frunzele de rucola si se stropesc cu vinegreta. Se aranjeaza maslinele printre legume si se presara cubuletele de paine prajita. Salata calduta se serveste imediat.

Varianta: Salata de rosii crude cu branza ricotta

Se spala 600 g rosii aromate si se taie in doua. Se indeparteaza cotoarele, apoi se taie in felii mai mari. Se descojeste 1 ceapa rosie si se taie in rondele fine. Rosiile si ceapa se amesteca intr-un castron mare. Se prepara vinegreta din 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet balsamic sau otet de vin rosu, sare, piper pisat mare si 1 lingurita ierburi de Provence. Se amesteca vinegreta cu rosiile. Se taie 200 g de branza ricotta in cuburi de marimea dorita si se presara peste salata. Se orneaza salata cu frunze de busuioc si se serveste. La aceasta salata merge bine painea alba italieneasca.</p>

Vote it up
150
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza