Salata de orecchiette cu ton si aioli

Bucatile de ton se pun deasupra numai la final. Se serveste cel mai bine cu o bagheta proaspat scoasa din cuptor, calda

 

<p>Ingrediente

350 g orecchiette (paste in forma de urechiuse)
sare
250 g sparanghel verde
1 dovlecel tare
1 ardei gras portocaliu
200 g ton (in saramura)
100 g masline verzi fara samburi
2-3 linguri otet de vin rosu
2 linguri ulei de floarea-soarelui
piper negru proaspat macinat
1 lingurita ierburi de Provence
Aioli
2 catei de usturoi
1/2 lingurita sare
1 galbenus foarte proaspat
1 lingura otet de vin alb
150 ml zeama de lamaie
piper

Timp preparare: 40 minute
Se obtin 4 portii
Pe portie: 530 kcal, 25 g proteine, 39 g grasimi, 64 g glucide

Preparare

1. Se fierb pastele intr-o oala cu apa cu sare, apoi se scurg si se lasa sa se raceasca. Se spala sparanghelul, se taie capetele si se descojesc portiunile inferioare ale tijelor, daca e cazul. Tijele de sparanghel se taie in bucati. Se pun intr-o sita care se asaza deasupra unei oale umplute cu 3 degete de apa. Se fierbe sparanghelul la aburi, acoperit, 10-12 minute. Apoi se lasa la racit.
2. Se curata dovlecelul, se spala si se taie in felii subtiri. Ardeii grasi se taie in doua, se curata, se spala si se taie in bucati. Se scurge tonul si se desface in bucatele. Se toaca maslinele foarte marunt.
3. Pentru vinegreta se pun intr-un castron mare otetul de vin rosu, uleiul de floarea-soarelui, sare si piper si se bat bine cu telul. Se adauga maslinele, apoi pastele, sparanghelul, dovlecelul si ardeii si se amesteca.
4. Pentru aioli se folosesc toate ingredientele la temperatura camerei, ca sa nu se taie. Se curata usturoiul de coaja si se toaca mare. Se piseaza cu sare intr-o piulita, pana devine pasta. Se bat cu mixerul pana devin cremoase galbenusul, usturoiul si 1/2 lingura otet de vin. Uleiul de masline se adauga mai intai cu picatura, apoi in jet subtire, pana se obtine o maioneza solida. Se potriveste gustul acesteia cu 1/2 lingura otet, zeama de lamaie, sare si piper. Jumatate din cantitatea de aioli se presara peste salata, restul se pune intr-un borcan cu capac etans si se foloseste cu alta ocazie. </p>

Vote it up
365
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza