Salata de fasole boabe cu sos de susan din Turcia

Din volumul "Super Salate"

 

<p>Ingrediente

Pentru 4 portii

 

200 g boabe mici de fasole alba

2 oua

2 rosii

1 ceapa rosie

2 ardei grasi verzi lunguieti

4 linguri otet de vin rosu

4 linguri ulei de masline

sare

piper negru proaspat macinat

4 linguri tahin (pasta de susan)

2 linguri zeama de lamaie

50 g masline negre

1/2 legatura de patrunjel

 

Pe portie

400 kcal, 18 g proteine, 25 g grasimi, 27 g glucide

Preparare: 25 minute

plus timp de inmuiere: 12 ore

plus timp de fierbere: 45 minute

 

Preparare

 

1 Se tin boabele de fasole peste noapte la inmuiat, in multa apa. A doua zi se scurg, se pun intr-o cratita si se acopera cu apa. Se fierb 35-45 minute pana se inmoaie. Intre timp, se fierb ouale tari si se trec prin jet de apa rece. Se lasa sa se raceasca. Fasolea fiarta se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert, ca sa nu se crape boabele.

2 Se spala rosiile, se taie in doua, li se scot cotoarele si se toaca in cubulete. Se descojeste ceapa, se taie in doua si apoi, pe lung, in fasii fine. Ardeii se taie in doua, se curata, se spala si se taie de asemenea in fasii.

3 Boabele de fasole se pun intr-o sita si se lasa la scurs. Apoi se trec intr-un castron. Se face un amestec din otet, ulei, sare si piper, care se toarna peste fasole. Se aranjeaza legumele pregatite pe deasupra.

4 Pentru sosul de susan, se pune tahin intr-un castron si se adauga zeama de lamaie si 80 ml apa, amestecandu-le bine. Se sareaza sosul si se toarna peste salata.

5 Se curata ouale si se taie in opt. Se scurg maslinele. Se spala patrunjelul si se scutura apa din el. Se rup frunzulitele si se toaca in fasiute.

6 Se orneaza salata de fasole cu oua, masline si patrunjel si se serveste imediat. Alaturi, se potriveste paine turceasca nedospita scoasa din cuptor.

 

Varianta: Salata de fasole boabe cu dressing de verdeturi

 

Se pregatesc 200 g de boabe de fasole mici si albe ca in reteta principala. Intre timp, se curata 3 cepe verzi, se spala si se taie in rondele fine. Se spala 2 castraveciori de gradina, se curata si se taie in cubulete. Se taie un ardei gras galben in doua, se curata, se spala si se taie de asemenea in cubulete. Legumele se amesteca intr-un castron mare cu boabele de fasole. Pentru dressing se amesteca 200 g smantana fermentata si 2 linguri ulei de masline. Apoi se inglobeaza in dressing cate 1 lingura de cimbru si maghiran tocat marunt, precum si patrunjel si menta tocata. Se condimenteaza sosul din belsug cu sare si piper negru. Se toarna sosul peste legumele din castron si se amesteca bine. Se serveste imediat. Merge cu paine turceasca nedospita sau paine alba italieneasca.</p>

Vote it up
190
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza