Sacoşele eco: polietilenă sau biopolimeri?

CINE / UNDE / CUM / ACUM / SEPTEMBRIE
 

A
sociaţia Agent Green a avertizat că unele pungi prezentate ca biodegradabile sunt de fapt fabricate din vechea polietilenă, la care se adaugă aditivi care grăbesc descompunerea şi care sunt foarte toxici. Ei aduc în acest sens argumentele asociaţiei profesionale European Bioplastics. Producătorii români vizaţi au ripostat. Care e de fapt adevărul?

 • Cel mai nou tip de plastic
  prietenos cu mediul e plasticul biopolimerizat (bioplasticul), obţinut din porumb, cartofi, grâu, trestie-de-zahăr. Un alt plastic cu viaţă scurtă e plasticul oxodegradabil, obţinut din polietilenă.
 • Reciclare.
  Prin reciclarea bioplasticului împreună cu alte tipuri de plastic rezultă un material de calitate inferioară. De aceea, trebuie recuperat separat, dar e foarte greu. În Uniunea Europeană se lucrează la elaborarea unui logo comun care să arate cum se reciclează fiecare obiect de plastic.
 • La groapa cu gunoi.
  În Europa, rata de recuperare a plasticului este de 50%. Restul ajunge la groapa cu gunoi, unde bioplasticul e biodegradabil, fiind digerat de microorganisme şi transformat în CO2 şi apă. Polietilena oxodegradabilă se descompune în părţi mai mici, dar nu s-a demonstrat că poate fi procesată de microorganisme.
 • Costuri.
  Producerea de bioplastic e mai scumpă decât cea de plastic oxodegradabil. Unele voci susţin că nu e etic să foloseşti agricultura pentru produse industriale în timp ce preţul alimentelor creşte.
 • Siguranţă şi ecotoxicitate.
  Punctul sensibil: aditivii din plasticul oxodegra-dabil. Ei conţin metale grele ce se regăsesc într-o directivă UE a Substanţelor Periculoase. Producătorii se apără spunând că directiva reglementează, nu interzice utilizarea lor.
 • Concluzia.
  Nu tot ce se descompune rapid e biodegradabil şi nu tot ce e biodegradabil e neapărat prietenos cu mediul.
Vote it up
5
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza