S-a gasit gena care iti mentine inima tanara si sanatoasa

Varsta inaintata este un factor major de declansare a insuficientei cardiace
 

<p>Imbatranirea inimii si declansarea insuficientei cardiace la oameni pot fi amanate sau prevenite, sustin oamenii de stiinta de la Universitatea de Medicina din Kyoto. Cercetatorii niponi au reusit sa elimine o variatie a genei P13K intr-un grup de soareci care imbatraneau. Aceasta gena determina speranta de viata a celulelor si joaca un rol major in procesul de imbatranire a tesuturilor. In studiile precedente, prin suprimarea acestei gene s-a obtinut cresterea duratei de viata a viermilor si mentinerea in stare buna de sanatate a inimilor musculitelor de otet batrane.

Prin comparatie cu un alt grup de soareci a caror gena P13K a fost lasata intacta, animalele carora li s-a eliminat aceasta variatie genetica din organism au beneficiat de o imbunatatire a functiilor cardiace, au fost mai putin afectate de fibroza (care rigidizeaza miocardul) si au prezentat mai putine semne de imbatranire.

Varsta inaintata este un factor major de declansare a insuficientei cardiace, o maladie ce se produce atunci cand inima nu mai poate sa pompeze suficient sange pentru a asigura necesarul de oxigen al organismului, spun oamenii de stiinta.

Potrivit American Heart Association, 5,7 milioane de americani sufera de insuficienta cardiaca si, anual, aproape 10 noi cazuri sunt diagnosticate la fiecare 1.000 de persoane cu varsta de peste 65 de ani.Nutritionistii atrag atentia asupra dietei, deoarece aceasta joaca un rol important in aparitia diferitelor afectiuni cardiace. Alimentele care reduc riscul bolilor de inima sunt cele bogate in omega 3 sau in vitamina C.</p>

Vote it up
155
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza