SUNTEȚI SIGURI CĂ VREȚI SĂ DIVORȚAȚI?

Dacă răspunsul este „da“, iată câteva sfaturi care vă vor ajuta să depășiți schimbările emoționale și financiare.
 

După 24 de ani de căsnicie,
în octombrie 2003, Domnica Moș, din București, atunci în vârstă de 49 de ani, s-a despărțit de soțul ei. Femeie casnică, Domnica spune că, din nefericire, relația nu s-a terminat în termeni buni. Procesul de divorț, urmat de cel de partaj, a devenit un lung calvar, mai ales că la mijloc era vorba și de un copil. Deciziile privind împărțirea bunurilor, dintre care cel mai important era o casă, au fost îndelung contestate de foștii parteneri.

Domnica a fost copleșită, în cei mai bine de trei ani de proces, de cheltuielile de judecată. „În ceea ce mă privește, costurile au ajuns la aproximativ 12.000−13.000 de lei“, spune ea. Cu greu, femeia a făcut față dificultăților financiare, dar spune că a fost și este un adevarat coșmar. „E un stres fenomenal. Un divorț poate să te îmbolnăvească la propriu“, spune femeia, care cu doi ani în urmă a suferit un accident vascular. „Cine ar fi știut că voi trece prin așa ceva? Nu m-am gândit niciodată că vom ajunge aici, așa că nici nu am pus bani deoparte pentru o asemenea situație. Acum sunt practic înglodată în datorii.“

Divorțurile pot fi costisitoare, dramatice și, din păcate, numărul lor nu scade. Numărul divorțurilor din România e într-o continuă creștere, de la un an la altul. Potrivit Institutului National de Statistică, din ianuarie până în mai 2008 s-au pronunțat 14.511 divorțuri, cu 359 mai multe decât în aceeași perioadă a anului 2007. De asemenea, există o frecvență a divorțurilor mai mare la cuplurile cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani, iar familiile care riscă să se destrame mai repede sunt cele care nu au copii sau au doar un copil.

Avocații spun ca există modalități de a reduce cheltuielile în cazul unui divorț. Iată zece sugestii care, pe lângă faptul că oferă liniște sufletească, pot contribui la accelerarea procesului și la reducerea cheltuielilor:

1. Găsiți avocatul potrivit.

Alegerea avocatului este primul pas important în orice proces de divorț. „Unii avocați sunt mai agresivi în procese, alții mai toleranți. Prima întâlnire este cu siguranță cea mai importantă pentru că, de multe ori, în funcție de cum te înțelegi cu el, vei ajunge sau nu să ai câștig de cauză“, spune Antonia Enache, avocat din București care deține un site specializat (www.divort-partaj.ro). Așadar, intrați pe internet, faceți câteva cercetări, întrebați-vă prietenii pentru a obține recomandări și pentru a alege pe cineva în care puteți avea încredere.

2. Organizați-vă.

Încercați să ajungeți, mai întâi, la o înțelegere cu cel care va deveni, în curând, fostul dumneavoastră partener de viață. Mihai Lungu, avocat coordonator Lawcenter din București, le propune clienților săi o listă de 15 sfaturi cu scopul declarat de a le reduce timpul și costurile. Asta include, printre altele, variantele de divorț la care clienții pot recurge, taxele pe care trebuie să le plătească sau ce se întâmplă cu copiii și bunurile prin procesul de partaj care ar putea urma.

3. Informați-vă asupra costurilor.

Un divorț obișnuit care necesită consiliere legală costă începând de la câteva sute de lei până la 2.000 de lei de persoană. „Dacă divorțul e de comun acord, nu durează mai mult de două luni. Dacă lucrurile se complică, acesta s-ar putea întinde chiar la un an – un an și jumătate. Și aici vorbim doar de procesul de divorț. Cel de partaj se deschide separat și poate dura ani întregi“, susține Iulia-Diana Olac, din București, care deține propriul său cabinet de avocatură. Un divorț consimțit de ambele părți costă aproximativ 700 de lei de persoană.

4. Fiți pregătit pentru cheltuieli neașteptate.

Avocații susțin că fiecare client, indiferent de natura procesului, ar trebui să fie pregătit pentru cheltuieli neașteptate. Asta pentru că pe parcurs pot apărea diverse solicitări legale, expertize sau alte „găselnițe“ avocățești, menite a înclina balanța, care implică cheltuieli suplimentare.

Divorțurile cele mai complicate sunt cele în care sunt implicați copii. „După ce instanța pronunță desfacerea căsătoriei, intervin mai multe probleme, printre care și încredințarea copiilor și stabilirea cuantumului alocației. Dacă soții nu se înțeleg în această privință, judecătorul poate cere un raport din partea Autorității Tutelare, care va iniția, printr-un psiholog, o anchetă socială pentru a vedea de cine e atașat mai mult copilul“, spune Mihai Lungu. „Această colectare de dovezi pentru un proces de custodie presupune niște costuri la care mulți nu se așteaptă.“

Când la mijloc intervine și o proprietate comună care trebuie împărțită, iar soții nu se înțeleg asupra cotelor care ar trebui să le revină, costurile procesului de partaj pot crește simțitor.

Liviu Dobrescu, consilier juridic din București, a avut o clientă care i-a cerut sprijinul pentru procesul de partaj cu soțul său, în care vroia să recupereze mai mult de jumătate din averea familiei: două case și trei mașini. „Cum a cerut instanței 75% din avere, pentru care, de altfel, avea și acte doveditoare, a plătit 7.000 de lei numai pentru taxe. Tot partajul a costat-o în final 10.000 de lei“, afirmă Dobrescu. Așa că într-un astfel de proces pot apărea costuri neașteptate.

5. Acționați ferm.

Asigurați-vă că sunteți pregătiți amândoi pentru divorț. Câteodată, ambele părți ajung la concluzia că asta își doresc, când de fapt nu este așa. În cazul divorțurilor care se prelungesc foarte mult, cel mai adesea, unul dintre parteneri nu este pregătit să facă într-adevăr acest pas.

În asemenea cazuri, spune avocata Diana-Iulia Olac, din București, „încerc să le explic clienților că e mai bine să se înțeleagă și să ajungă la o decizie comună“. Atunci când la mijloc sunt copii, lucrurile se desfășoară într-un registru mult mai dramatic. Psihologul Anda Păcurar susține că cei mai mulți copii se simt vinovați de divorțul părinților și pot dezvolta forme grave de depresie și de comportament. „Important este ca părinții să vorbească deschis cu copilul, să nu încerce să-l cucerească de partea unuia sau a altuia, să petreacă timp cu el, fără a-i ține predici sau a-i face promisiuni ce nu vor fi respectate“, spune Anda Păcurar.

6. Fiți conștient de investițiile dumneavoastră.

„Din păcate, legislația în România a rămas mult în urmă. Dacă unul dintre soți face milioane din afaceri, partenerul poate avea pretenția, în urma procesului, la jumătate din munca lui“, spune Mihai Lungu.

Cu toate acestea, avocatul consideră că, până la finalizarea evaluării tuturor bunurilor, acestea nu sunt supuse unor riscuri imediate de depreciere. „Dacă vorbim de bunuri, acestea își păstrează valoarea. Ba chiar poate crește. Dacă ne referim la acțiuni, în România nu există deocamdată o instituție a bursei care să reacționeze imediat la o asemenea situație, cum e divorțul într-o familie care deține acțiuni financiare. Dacă vorbim de case, un apartament care, în urmă cu 10-15 ani costa 15.000 - 20.000 de euro, acum a ajuns să valoreze 150.000. La fel și în cazul terenurilor“, afirmă Lungu.

7. Păstrați-vă perspectiva.

Avocații sunt de acord că, atunci când clienții sunt rezonabili, lucrurile merg mai repede. Când sentimentele preiau frâul, cheltuielile tind să crească. Iar când un divorț ajunge la tribunal, costurile cresc semnificativ.

Călin Stăiculescu, avocat renumit din Timișoara, s-a ocupat de un divorț în care au fost implicate bunuri în valoare de 1,3 milioane de euro. „Cele două părți au reușit să ajungă la o înțelegere și să colaboreze cu avocații plătind doar taxele de judecată”, spune el. A avut însă și cazuri în care soții care divorțau erau hotărâți să ajungă la tribunal. „Intervin orgoliile, acestea se transformă în dispute, costurile devin foarte mari, iar procesul poate dura și ani de zile“, susține Stăiculescu.

8. Există și divorț prin mediere sau conciliere.

Medierea implică existența unei a treia părți, neutră, cu pregătire specială, cu scopul de a ajuta cuplul să ajungă la un acord. Cuplul permite astfel unui mediator să asculte versiunile fiecărei părți și să ia o decizie convenabilă pentru ambele.

Instituția medierii e foarte nouă în România, fiind rezultatul unei directive a Comisiei Europene menite a debarasa tribunalele de miile de procese care ar putea fi rezolvate și prin modalități mai pașnice. Fost analist programator, Laurențiu Seffer, din Cluj, e unul dintre cei care și-au obținut printre primii licența de mediator, imediat ce legea în cauză a fost implementată și aici, în mai 2008.

„Lumea a început să-și dea seama că e mai bine să rezolvi o astfel de situație prin mediere. E o alternativă foarte onorabilă, în care fiecare dintre soți își spune păsul în fața mea și ce anume dorește să obțină, eu întocmesc un raport cu concluziile, îl prezint judecătorului și, dacă totul e în regulă, căsătoria se desface rapid“, spune Seffer.

9. Încercați și alte variante.

Divorțul poate fi și un efort solitar. Dacă este vorba despre o căsătorie care a durat puțin, în care nu există copii, aceasta reprezintă o opțiune. Există și instrumente ajutătoare pentru divorț pe care le puteți cumpăra. Unul dintre ele e „Proces de divorț – Ghid practic“, o carte scrisă de magistratul Laura Ivanovici, care costă numai 12,8 lei și care vă oferă toate instrumentele necesare pentru a divorța singur, fără asistență juridică.

Nu trebuie decât să depuneți o cerere la judecătorie, să plătiți o taxă de timbru de 39 lei, un timbru judiciar de 0,3 lei și să vă înarmați cu curaj pentru a compărea singur în fața judecătorului. Ulterior, veți fi nevoit, probabil, să atașați la dosar și niște acte doveditoare care să ateste motivațiile divorțului.

Există trei moduri prin care poți să desfaci legal un mariaj: divorț prin acord, divorț din motive temeinice și divorț prin culpă comună. „Divorțul prin acord e varianta cea mai simplă, ieftină, elegantă și scurtă, însă legea impune trei condiții care trebuie întrunite pentru ca această cerere să fie admisă“, spune avocatul Mihai Lungu. Ambii soți trebuie să fie de acord și să semneze împreună cererea de divorț, căsătoria să aibă cel puțin un an și să nu existe copii minori.

10. Încheiați un „fel” de contract prenupțial.

Diana Iulia-Olac susține că un contract prenupțial ar fi util mai ales dacă sunt implicate sume importante de bani și bunuri. „Din păcate, legea din România nu permite înregistrarea unui contract prenupțial“, afirmă avocata din București.

Codul familiei, existent din 1954, nu a fost modificat pentru a permite viitorilor soți să semneze un contract prenupțial. Acesta chiar stipulează la articolul 30 că „bunurile dobândite în timpul căsătoriei, de oricare dintre soți, sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune ale soților. Orice convenție contrară este nulă. Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită“.

Avocata Olac afirmă totuși că cei care doresc să-și protejeze averea, dacă vorbim, de exemplu, de o companie ale cărei acțiuni se pot dubla sau chiar tripla pe timpul mariajului, pot găsi soluții alternative. „Se pot face cesiuni de părți sociale către alte firme, se pot face contracte numite, există rezolvări legale în funcție de situație”, spune ea.

Domnica Moș a obținut divorțul în februarie 2004. Din păcate, procesul de partaj, care e pe cale de a se finaliza acum, după patru ani, va avea se pare un final nefericit pentru ea. „Urmează să fiu dată afară din casă, contra unei alocații lunare de 500 de lei, pe care instanța o consideră suficientă pentru a-mi plăti o chirie, și asta pentru că majoritatea bunurilor, inclusiv casa, erau trecute pe numele soțului. O mare greșeală“, spune femeia care își dă seama acum că nici nu a avut un avocat bun.. Ea încearcă să-și achite datoriile și să-și trăiască viața mai departe.

Vote it up
106
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza