Rulada de carne umpluta cu spanac

Legumele si ovazul fac carnea deosebit de suculenta si de usoara. Cand rulada este feliata, spanacul cremos apare ca o spirala. Se serveste cu legume prajite, cum ar fi cartofi, dovlecei si ceapa rosie.
 




Ingrediente:

1 lingura ulei de masline extra virgin, 2 cepe mari tocate marunt, 6 catei de
usturoi zdrobiti, sau dupa gust, 1 cutie rosii tocate, circa 400 g, 150 ml
bulion de pui, 1 lingurita amestec de verdeturi aromate uscate, 500 g frunze
tinere de spanac, 2 linguri smantana, 1/2 lingurita nucsoara proaspat macinata,
450 g carne slaba de vita tocata, 450 g carne slaba de porc tocata, 1 tija de
telina tocata marunt, 1 morcov mare ras, 50 g terci de ovaz, 2 lingurite cimbru
proaspat tocat, 5 linguri lapte, 1 ou batut, 2 lingurite mustar de Dijon, sare
si piper.


Preparare:

Se incinge uleiul intr-o cratita, la foc moderat. Se adauga ceapa si usturoiul
si se calesc, amestecand frecvent, timp de 5 minute, sau pana cand ceapa se
inmoaie si se face aurie. Se transfera jumatate din mixtura de ceapa intr-un
castron mare si se pune deoparte. Se adauga in
 
cratita rosiile cu sucul lor cu tot, bulionul de pui si amestecul de
verdeturi aromate. Se amesteca cu restul de ceapa si usturoi, se da in clocot,
se acopera cratita si se lasa sa fiarba foarte incet, amestecand ocazional, cat
timp se prepara carnea. Se incinge cuptorul la 180
  de grade Celsius. Se spala spanacul si se
pune intr-o cratita mare. Se acopera cu un capac ermetic si se gateste la foc
iute timp de 2-3 minute, scuturand cratita frecvent, pana ce frunzele se
inmoaie. Se pune spanacul intr-o sita ca sa se scurga. Cand s-a racit indeajuns
ca sa poata fi manuit, se stoarce cu mainile, apoi se toaca si se pune intr-un
castron. Se amesteca cu smantana si se asezoneaza cu jumatate din nucsoara si
cu sare si piper, dupa gust. Se pune carnea tocata de porc si de vita intr-un
castron, impreuna cu mix-tura de ceapa pusa deoparte. Se adauga telina,
morcovul, terciul de ovaz, cimbrul, laptele, oul, mustarul si restul de
nucsoara. Se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca ingredientele, cu
mainile, cat mai bine. Se intinde o folie mare de plastic pe masa de bucatarie
si se pune mixtura de carne in centrul ei. Folosind o spatula, se intinde
carnea sub forma unui dreptunghi de 25 x 20 cm. Se intinde apoi mixtura de
spanac, lasand 1 cm liber, la cele patru margini ale dreptunghiului. Se ruleaza
apoi carnea si spanacul, cu ajutorul foliei de plastic. Se ajusteaza forma
ruladei cu mainile si se pune pe o tava de copt neaderenta, aruncand folia de plastic.
Se pune rulada neacoperita in centrul cuptorului si se coace 45 de minute, apoi
se scoate din cuptor si se unge uniform cu putin din sucul de rosii. Se pune
iar in cuptor si se mai coace 5 minute pentru a se rumeni glazura. Pentru a
verifica daca rulada este facuta in interior, se infige o scobitoare in centrul
ei si se scoate dupa cateva secunde - trebuie sa o simtiti foarte fierbinte
daca o lipiti de podul mainii. Cand rulada este gata, se scoate din cuptor, se
acopera lejer cu folie si se lasa sa stea 10 minute. Se serveste taiata felii,
alaturi de restul de suc de rosii.


Timp de
preparare:

45 de minute plus 10 minute asteptare


Timp de
gatit:

50 de minute

Se obtin 6 portii.

Fiecare
portie contine 340 kcal; 40 g proteine; 14 g grasimi (din care 4 g grasimi
saturate); 19 g carbohidrati (din care 11 g zahar); 5 g fibre.

Avantaje:

- Spanacul aduce cantitati importante de antioxidanti,
inclusiv vitaminele C si E. Contine de asemenea si compusi carotenoizi, ca si
cantitati substantiale de vitamine B, mai ales B6, folati si niacina.

- Terciul de ovaz este o sursa excelenta de fibre
solubile care ajuta la reducerea colesterolului din sange.

Cateva idei:

- Carnea tocata de vita poate fi folosita de una
singura, sau puteti folosi carne tocata de curcan, pui sau vitel in locul celei
de vita sau de porc. Se poate folosi chiar si o combinatie a acestor trei
feluri de carne.

- Rulada ramasa pe a doua zi este delicioasa servita
rece, alaturi de salata sau in sendvisuri.

- Pentru a prepara doua musacale cu cartofi si spanac,
fiecare echivaland cu 4 portii, se prepara mixtura de carne ca in reteta de mai
sus, dar se folosesc 900 g spanac si 4 linguri de smantana sau iaurt pentru
umplutura de spanac. Se fierb 1,5 kg de cartofi curatati, apoi se sfarama,
adaugand indeajuns de mult lapte ca sa se transforme intr-un piure pufos, dupa
care se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se imparte mixtura de carne in
doua si se intinde pe fundul a doua forme rotunde de copt, cu fund detasabil,
cu diametrul de 25 cm. Deasupra se intinde, in fiecare forma, jumatate din
spanac si se incheie cu un strat de piure de cartofi. Se asaza formele pe o
tava de copt si se pun in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade
Celsius; se tin 55 de minute. Se lasa apoi sa stea 10 minute, dupa care se
inlatura marginile formelor si se servesc placintele taiate felii radiale.

Vote it up
152
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza