Rucsacul de gradinita - 6,2% din greutatea copilului, cel de scoala - 12%

Pentru ca ghiozdanul sa nu afecteze spatele copiilor, greutatea gentii nu trebuie sa depaseasca doua kilograme. Medicii sfatuiesc scolarii sa-si indoaie ambii genunchi atunci cand ridica un rucsac greu
 

<p>Medicii atrag atentia ca greutatea potrivita pentru spatele unui copil nu trebuie sa depaseasca 10% din masa corporala a scolarului. Astfel, cum majoritatea elevilor inscrisi in ciclul primar de invatamant au o greutate de aproximativ 20 de kilograme, rucsacul unui scolar nu trebuie sa cantareasca, in principiu, mai mult de doua kilograme.

„In caz contrar, cand greutatea ghiozdanului depaseste doua kilograme, acest lucru obliga elevul la o pozitie a coloanei vertebrale care nu este corecta in timpul mersului. Astfel, copilul respectiv isi inclina coloana, mai ales in partea de jos – coloana lombara”, atentioneaza prof. univ. dr. Andrei Firica, seful clinicii de Ortopedie de la Spitalul Clinic Colentina.

Specialistul ii sfatuieste pe elevi sa poarte ghiozdanul pe ambii umeri, si nu pe unul singur. De asemenea, nu este indicat nici ca scolarii sa tina servieta in mana. In caz contrar, coloana vertebrala este solicitata intens, in special atunci cand greutatea gentii depaseste doua kilograme si, la varsta pubertatii, se poate instala mult mai usor scolioza - o deviere a coloanei vertebrale in plan frontal (intr-o parte), de cele mai multe ori ajungand in forma literei S, desi coloana este, in conditii normale, dreapta. Nu numai transportul unor greutati solicita coloana. „Si persoanele care stau foarte mult timp pe scaun isi solicita coloana vertebrala”, atentioneaza prof. Firica.
Pentru prevenirea acestor probleme ale coloanei vertebrale, specialistii spun ca orele de sport sunt cele mai indicate. „Pentru un copil este foarte bine sa faca sport, mai les in aer liber. Exercitiile fizice ii corecteaza si coloana, dar si pozitia. Cel mai indicat este ca orele de educatie fizica sa se desfasoare dupa terminarea cursurilor, atunci cand este momentul de energie maxima”, precizeaza prof. dr. Andrei Firica.

Medicii de medicina sportiva apreciaza ca aproximativ 80% din populatia adulta a Globului acuza dureri de spate intr-un moment al vietii lor. Riscul de aparitie a durerii lombare joase creste odata cu inaintarea in varsta. Acest tip de durere este rara in cazul copiilor, dar, totusi, un ghiozdan supraincarcat cu carti si hrana poate forta spatele elevilor, generand oboseala musculara. Pentru e evita aceasta situatie, copiii trebuie sa-si indoaie ambii genunchi atunci cand ridica ghiozdanul greu, sa reduca numarul cartilor sau sa inlocuiasca rucsacul cu o geanta pe roti, mai usor de transportat”, sfatuieste dr. Alin Popescu, medic specialist in medicina sportiva.

Un studiu american realizat de catre medicii ortopezi in acest domeniu arata ca ghiozdanul trebuie sa cantareasca, in medie 8,2% din greutatea copilului, inaintand odata cu varsta. Asadar, de la o greutate de circa 6,2% la gradinita se ajunge la 12% in clasa a VI-a. Totusi, in realitate, mai mult de o treime dintre elevi duc in spate o greutate mai mare decat ar trebui. Cercetatorii mai spun ca rucsacul nu este singurul vinovat de oboseala, dureri de spate sau deformarile coloanei. Specialistii mai atrag atentia si asupra purtarii gresite a ghiozdanului (pe un singur umar in loc de amandoi), timpul de purtare (in mijlocul de transport, rucsacul poate fi dat jos de pe umeri), excesul de greutate, antecedentele familiale sau sedentarismul.</p>

Vote it up
116
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza