Romanul care a salvat o viata

Dintre toti cei stransi pe malul apei in localitatea italiana San Dona, doar Valentin Ionel Oita i-a acordat femeii primul ajutor
 

<p>Valentin Ionel Oita este originar din Corbita, judetul Vrancea, are 37 de ani si se afla in Italia de sase ani, impreuna cu familia surorii sale. El a lucrat timp de cinci ani ca ingrijitor la o ferma de cai, dar, in urma cu cateva luni, a decis sa-i ceara patronului sa-i faca un contract de munca legal, cu norma intreaga. Patronul l-a refuzat, iar Valentin s-a hotarat sa nu mai lucreze pentru italian.

In luna ianuarie a acestui an, intr-o vineri, in jurul orei 13.00, el se indrepta pe bicicleta catre casa unui prieten, cand a vazut in fata sa o masina scufundata aproape complet intr-un canal de irigatii.

"S-a intamplat cam la 300 de metri in fata mea si la inceput am crezut ca nu era nimeni inauntru", isi aminteste Valentin. La fata locului erau adunati deja cativa italieni speriati si nehotarati in legatura cu ceea ce ar fi trebuit sa faca.

"Cand am auzit ca in masina scufundata se afla o persoana, mi-am dat jos hainele si m-am aruncat in apa. Nu am avut vreme sa ma gandesc, am actionat din instinct", povesteste romanul. La scurt timp, el a scos din masina o tanara italianca, in varsta de 20 de ani, a carei stare era foarte grava.

"Ma grabeam foarte tare, pentru ca, masina fiind pe benzina, risca sa explodeze. Claxonul era blocat si ma gandeam ca poate face un scurtcircuit. Am scos fata din apa, apoi m-am intors sa opresc motorul", spune Valentin.

Nu a putut scoate cheile din contact, insa a reusit sa opreasca atat claxonul, cat si motorul masinii. Romanul sustine ca nu i-a fost frica niciun moment. Valentin nu a stat nicio clipa sa se gandeasca la consecinte, dar spune despre el ca este o persoana cu mult sange rece, care in momente de criza stie ce are de facut.

La scurt timp dupa ce Valentin a scos-o pe tanara italianca din apa, pe malul canalului au sosit carabinierii, care l-au legitimat imediat. Acestia au fost urmati de o ambulanta care a dus imediat victima la spital. "Eu nu am avut nevoie de ingrijiri, ca noi, romanii, suntem mai rezistenti. Dar fata avea o rana destul de mare la picior, era lovita la cap si la unul dintre ochi", spune romanul.

Starea tinerei era foarte grava cand a ajuns la spital, astfel incat a fost considerata in afara oricarui pericol abia dupa o zi de terapie intensiva. Problema a fost apoi rana ei de la picior, care se infectase.

Valentin a fost sunat imediat de parintii fetei, care i-au multumit ca le-a salvat copilul.

"Am trait doua satisfactii: prima a fost aceea ca am reusit sa salvez fata, iar a doua ca sunt roman si, prin ceea ce am facut, italienii ne vor aprecia", explica Valentin. Romanul a primit multumiri si din partea primarului localitatii in care este rezident, San Dona, iar ziarele locale au relatat despre fapta sa.</p>

Vote it up
622
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza