Romancele prefera sa nasca natural

71% din nasterile din Romania sunt naturale, arata un studiu realizat recent, iar 30% din romance nasc fara anestezie
 

<p>Studiul, realizat de Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Protectia Copilului (FONPC), arata ca 57,3% dintre femei isi aleg maternitatea dupa medicul pe care il cunosc. Profesionistul ramane astfel un catalizator care trage dupa sine si pacienta, in vreme ce 41% dintre femei spun ca aleg maternitatea in functie de proximitatea acesteia de locuinta. Doar 31% opteaza pentru un spital in care au incredere, in vreme ce 12,9% aleg in functie de existenta sistemului rooming-in.

Cercetarea mai arata ca romancele nasc pe cale naturala, intr-o proportie de 71%. Totusi, exista un procent in crestere al gravidelor care opteaza sa aduca pe lume un copil prin cezariana. Alegerea este motivata fie de existenta unor afectiuni care o recomanda (27%), fie de binele copilului (26%).

Peste 30% dintre romance sustin ca nasc fara anestezie, in timp ce 22% au beneficiat de anestezie locala, iar 14% de anestezie generala. Experienta nasterii este una colectiva - si asta pentru ca in Romania aproape 60% dintre femei si-au petrecut travaliul intr-o sala in care se aflau mai mult de doua gravide. 19% dintre gravide au declarat ca s-au aflat cu mai mult de doua femei simultan in travaliu. In ceea ce priveste insotirea in timpul travaliului ori asistenta din partea unei persoane, 76% dintre romance spun ca au fost ajutate de asistenta sau de moasa, 46% de catre medic, in timp ce un procent de 16% nu a beneficiat de asistenta. Doar 12% dintre gravide au fost insotite de sot, in vreme ce 7% dintre femei au preferat sa isi aiba alaturi de ele mamele.

Potrivit aceluiasi studiu, mai mult de jumatate dintre femei nu stiu ca cineva care le poate acompania pe perioada nasterii, doar 27% cunoscandu-si acest drept. In vreme ce 26% dintre gravide au fost vizitate pe perioada travaliului, 52% dintre ele nu au primit nicio incurajare din partea celor apropiati.

Frica si durere - astea sunt starile gravidelor in timpul travaliului. Cu toate astea, 63% dintre femei spun ca au fost incurajate verbal, in timp ce peste jumatate dintre ele au primit explicatii asupra evolutiei.

Cercetarea a fost realizata in vara lui 2009 pe un esantion de 490 de femei, care au nascut in spitalele de stat din Romania, alese aleatoriu din cele 8 regiuni reprezentative ale tarii.</p>

Vote it up
288
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza