România, ameninţată de „norul roşu“ ?

CINE / CUM / ACUM / AUGUST
 

Î
n iunie, Serviciul Naţional de Meteorologie din Ungaria emitea un avertisment cu privire la un nivel de radiaţii UV de peste 8 pe o scară de măsurare internaţională. Imediat, presa din România a preluat ştirea, susţinând că ne ameninţă un „nor roşu“ şi că riscul de expunere a crescut de zece ori. Este sau nu aşa?

• Harta cu zonă roşie.
Pe site-ul Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a fost de curând introdusă o hartă updatată zilnic, unde se vede un „nor roşu“. Acesta reprezintă zona unde radiaţiile UV ating şi depăşesc nivelul 8 pe o scară de la 1 la 11-plus. Treapta de sus a scării ar fi 15, dar la noi rar se ajunge şi la 11. Zona roşie se deplasează zilnic, cele mai mari radiaţii UV înregistrându-se constant în sud, mai ales în zona Constanţei (8,1 la începutul lui iulie).

• Cât despre riscul de expunere
de zece ori mai mare de care s-a vorbit în presă, dr. Mihaela Leventer, de la clinica Dermastyle, explică: „O intensitate de 10 ori mai mare a radiaţiilor ar însemna că de la un risc minim s-a trecut brusc la un risc foarte înalt“. Nu poate fi cazul, din moment ce, dacă urmăreşti Indicele Radiaţiei Ultraviolete publicat pe site-ul meteoromania.ro, al Agenţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), vei vedea că zilnic sunt valori de 3-6, ceea ce face creşterea până la 8 să nu mai fie atât de abruptă. „Când o să avem temperaturi de 37-38°C o să mă aştept la o atingere a nivelului critic (10)“, spune Ion Sandu, Directorul ANM.

• Medicii recomandă precauţie,
chiar dacă nu e „nimic nou sub soare“. „La nivelul 7-9 al radiaţiilor UV, fără protecţie, majoritatea se ard în 15 minute. La nivelul de 10, se ard în 10 minute“, explică dr. Leventer, care recomandă cremă de protecţie solară cu SPF de minim 15.

Vote it up
44
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza