Reteta tineretii fara batranete

 




Reteta tineretii fara batranete


Eliminarea tigarilor, a alimentelor nesanatoase si a
sedentarismului din viata de zi cu zi ne ajuta sa incetinim efectele trecerii
anilor


Sportul si alimentatia sanatoasa pot duce la cresterea
nivelului unei enzime (telomeraza), responsabila de incetinirea imbatranirii
celulare.


Studiul, realizat de cercetatorii americani de la
Institutul de Medicina Preventiva din California si citat de BBC News, a
monitorizat 24 de voluntari care au fost indemnati sa adopte un stil de viata
cat mai sanatos.
In urma analizei, s-a observat ca persoanele monitorizate
prezentau un nivel al telomerazelor cu 29 la suta peste medie.


Moartea celulara, cauza imbatranirii


Telomerazele repara si maresc dimensiunea telomerilor,
portiuni care protejeaza capetele cromozomilor (cei care adapostesc ADN-ul).

Odata cu trecerea anilor, lungimea telomerilor se
scurteaza, iar activitatea enzimei telomeraza scade. In aceste conditii,
celulele ajung treptat sa se altereze si sa moara.

Tocmai aceasta moarte celulara duce la aparitia
diverselor boli si a imbatranirii premature a oamenilor. Pentru a observa ce
efecte se inregistreaza in urma imbunatatirii intregului stil de viata, prof.
Dean Ornish, impreuna cu echipa sa, au ales 24 de voluntari care sa faca parte
dintr-un studiu de trei luni.


Schimbarea obiceiurilor zilnice


Acestia au urmat un regim alimentar bogat in fructe si
legume, au luat suplimente de vitamine si de ulei de peste, au facut zilnic
exercitii fizice, combinate cu exercitii de management al stresului si de
respiratie si tehnici de relaxare. Activitatea telomerazelor a fost masurata
atat la inceputul studiului, cat si la finalul acestuia. Concluzia
specialistilor a fost ca nivelul enzimelor a crescut cu 29 la suta, dupa ce a
fost adoptat noul stil de viata.

Aceasta crestere in activitatea telomerazelor a fost
legata de scaderea nivelului colesterolului rau, dar si a nivelului stresului.

In continuare, specialistii urmeaza sa faca cercetari
pentru a afla daca scurtarea telomerilor si scaderea activitatii telomerazelor
pot reprezenta un factor de risc pentru aparitia unor afectiuni precum cancerul
sau bolile cardiovasculare.


Factori de risc


Mai multi factori precum fumatul, obezitatea si stilul de
viata sedentar sunt responsabili de scurtarea, inainte de vreme, a telomerilor,
si, implicit, de aparitia semnelor de imbatranire prematura. Potrivit
  specialistilor, aceasta descoperire care
leaga stilul de viata de amanarea sau din contra de grabirea imbatranirii, ii
poate motiva pe oameni sa-si imbunatateasca dieta si stilul de viata.



Sursa: Adevarul



Timp de preparare: 15 minute


La cuptor: 10-15 minute


Ingrediente pentru aluat: 250 g faina, 1 lingurita praf
de copt, 75 g margarina, 3 linguri zahar, 1 praf de sare, 1 ou, 4 linguri
lapte, 1/2 lingurita vanilie macinata, zahar pudra pentru ornat, grasime pentru
forma


Ingrediente pentru umplutura: 350 g capsuni, 100 g
frisca, 100 g branza de vaci dietetica, 2 plicuri zahar vanilat, 2-3 linguri
lapte


Preparare: Se incinge cuptorul la 220¡C (200¡C cu
ventilator sau treapta 4-5). Se unge forma. Se cern intr-un castron faina si
praful de copt. Untul se taie marunt si se adauga la faina. Se framanta totul
cu degetele, pana se obtin firimituri. Se adauga zaharul si sarea si se face o
adancitura in mijlocul aluatului. Se bat intr-un castron oul cu laptele si
vanilia. Se toarna in adancitura. Se amesteca adaugand treptat firimiturile in
laptele cu ou, pana cand se obtine un aluat moale. Se modeleaza aluatul sub
forma de bila si se pune pe o suprafata presarata cu un strat de faina. Se
intinde aluatul in strat gros sub forma cu diametrul de 20 cm. Se asaza in
forma si se coace 15-20 de minute in cuptorul incins. Se scoate forma de la
cuptor, se desprinde prajitura din ea si se lasa sa se raceasca pe un gratar
pentru prajituri. Se sectioneaza blatul pe orizontala cu un cutit mare. Partea
de sus se asaza pe un fund de lemn si se taie in 8 felii de tort egale, care se
presara cu zahar pudra. Blatul inferior se asaza pe un platou. Pentru umplutura
se pun deoparte 8 capsuni mari, restul se spala, se sterg cu atentie, se
indeparteaza frunzele si se taie fructele felii. Se bate frisca spuma. Se
freaca branza cu zaharul vanilat si cu laptele pana se obtine o crema si se
adauga frisca. Se intinde crema de branza pe blatul inferior al tortului si se
asaza feliile de capsuni deasupra. Se asaza blatul taiat felii peste umplutura
si se orneaza cu restul de capsuni. Se serveste imediat.


Vote it up
118
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza