Renunță la Bond și intră în… A BA?

Pierce Brosnan a fost cândva un bărbat misterios. Acum mai vrea doar să danseze.
 

ÎI ESTE FRIG ȘI SE simte rău după călătoria cu avionul. Stăm într-un foișor, la piscina unui hotel din Los Angeles. Sunt 21 de grade afară, iar Pierce Brosnan își dorește cu disperare un castron cu supă. îl înțelegi că îi este frig doar după ce afli că locul pe care el îl consideră „acasă“ este o mică oază din Hawaii, unde stă cu soția sa, Keely Shaye Smith, și cei doi copii mai mici, Dylan, de 11 ani, și Paris, de șapte ani.

Cămașa din denim a lui Brosnan este deschisă doar cât să se vadă un șirag de mărgele tibetane, pe care l-a primit cu ani în urmă de la un călugăr budist în timpul unei călătorii cu avionul în care fuseseră turbulențe. Poartă colierul de fiecare dată când zboară, ca să-i poarte noroc. Catolic crescut în Irlanda, crede în norocul irlandezilor. Când îl întrebi dacă este credincios, îți răspunde: „Mă rog. Mă rog să existe Rai“.

Bărbatul curtenitor pe care Brosnan l-a interpretat timp de șapte ani încă se mai dezvăluie prin gesturile fine ale actorului și chiar și prin grația cu care mănâncă din bolul cu supă. în noul său film, Mamma Mia!, cântă, dansează și îi face curte lui Meryl Streep. „Este o secvență în care am fost complet dați peste cap“, spune el despre pelicula inspirată de cântecul trupei ABBA. „Meryl m-a apucat de cămașă și i-a rupt nasturii, moment în care am îmbrățișat-o strâns și m-am delectat cu fiecare clipă.“ Slavă Domnului că femeile mai au un idol la care să viseze!

RD: Ce te-a atras la acest film?

Pierce Brosnan: Agentul meu m-a sunat și mi-a spus: „Meryl Streep. Mamma Mia!“, iar eu i-am zis: „Vreau!“. Nici măcar nu știam ce rol voi juca. Dar m-am gândit că vreau să lucrez cu această actriță minunată.

RD: Cum te-ai descurcat cu toate cântecele pe care a trebuit să le interpretezi?

Pierce Brosnan: Nu mai făcusem nimic asemănător care să aibă legătură cu muzica sau cu orchestrația. La început, scoteam niște zgomote. Apoi, m-am dus la Londra și m-am pregătit într-un studio cu Benny (Andersson) și Björn (Ulvaeus) de la ABBA. Când m-au auzit pentru prima dată cântând, membrii familiei și-au făcut griji pentru mine. Dar am cântat.

RD: Ai purtat colanți prima oară când ai dansat?

Pierce Brosnan: Nu, am avut pantaloni evazați din spandex și pantofi cu tocul mai înalt. Mi s-au părut sexi.

RD: Mamma Mia! s-a filmat în Grecia, grupul ABBA provine din Suedia, iar tu ai devenit de curând cetățean american. Ce te-a făcut să iei această decizie?

Pierce Brosnan: Durerea pe care am resimțit-o după evenimentele de la 11 septembrie. Trăiam aici de 25 de ani. Plăteam impozite. Am vrut să spun ce simt.

RD: Mai păstrezi ceva din originile tale irlandeze?

Pierce Brosnan: Am devenit foarte american acum. Dar dragostea de țară, dragostea față de pământ și de religie sunt o parte importantă din mine.

RD: Mai ești catolic practicant?

Pierce Brosnan: Am fost băiat de altar. Aceste lucruri nu se uită niciodată. De aceea, dacă este vreo biserică prin apropiere, mă duc. Chiar ieri am fost. îmi plac și învățăturile budiste. Este credința mea personală. Nu vorbesc despre ea, dar este credința care îmi dă o stare de liniște în nopflile în care nu pot să dorm.

RD: Tatăl tău te-a părăsit când erai mic, iar când mama ta a plecat la Londra ca să se înscrie la o școală de asistente tu ai fost crescut de rude. Cum influenflează această experienflă felul în care te porfli acum cu copiii tăi?

Pierce Brosnan: Când eram mic, mă simțeam foarte singur. Eram conștient de faptul că nu aveam tată. Înainte să mă mut din nou cu mama, am cunoscut dragostea într-o lume mai degrabă nomadă, căci locuiam ba la bunici, ba la o mătușă sau la un unchi. De aceea, nu vreau ca și copiii mei să aibă o astfel de viață. Vreau ca ei să simtă că aparțin cuiva și să știe ce înseamnă dragostea unei familii. Sunt foarte atent la aceste lucruri. Pentru că voi fi tată mult timp de acum înainte, știu cât de prețios este timpul petrecut alături de copiii mei.

RD: De ce te-ai mutat cu familia din Los Angeles în Hawaii?

Pierce Brosnan: Am ajuns acolo pentru că ne-am gândit la viitor, la un loc în care să ne creștem copiii. Seamănă puțin și cu Irlanda, doar că este mult mai cald. Mitologia de acolo mă fascinează. Casa noastră este un adevărat sanctuar, iar Keely (soția lui Pierce Brosnan – n. red.) este un grădinar fantastic. Din buruieni și nisip a ajuns să cultive niște palmieri de Samoa magnifici. Avem și pomi fructiferi: lămâi, papaya și mango. Și niște gardenii luxuriante, deși ni s-a spus că acolo nu pot crește gardenii.

RD: Tu și Keely ați militat pentru protejarea mediului înconjurător cu mult înainte ca acest lucru să fie la modă. Ce faci acasă la tine în acest sens?

Pierce Brosnan: Avem un dispozitiv pentru fabricarea compostului. Băieții știu cum să proceseze toată mâncarea, care ulterior ajunge în grădină.

RD: Aveți și alte obiceiuri în familie?

Pierce Brosnan: Fac clătite pentru copii dimineața, la micul dejun. Mergem la picnic. Învăț să fac surf alături de băieții mei. La vârsta lor, chiar vor să facă astfel de lucruri.

RD: Am auzit că îți place să pictezi.

Pierce Brosnan: Da, e adevărat. Am descoperit că cel mai bine mă descurc atunci când sunt prost dispus. Și pictez împreună cu băieții mei.

RD: fii-ai propus să fii pictor înainte să devii actor?

Pierce Brosnan: în Anglia, am părăsit școala la vârsta de 15 ani ca să desenez și să pictez. Visul meu era să fac coperți pentru albume. Am făcut și munci mărunte: am spălat vase, am făcut curat în case sau am fost șofer de taxi. Nu prea mi-a plăcut. Aveam un simț al orientării foarte prost. Mă gândeam: Ah, Doamne, ce provocare! Acum trebuie să conduc! Dar după ce am descoperit teatrul am renunțat la cursele de taxi. Și nu am de gând să îmi închei socotelile cu lumea artistică. Voi continua să fac filme, să fiu producător sau să scriu scenarii. Sau voi picta.

RD: Ești o persoană optimistă?

Pierce Brosnan: Absolut! Trebuie să speri. Numai așa vei merge mai departe.

Vote it up
75
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza