Regulile antibioticelor

Faceti tratamente doar cand aveti neaparat nevoie, nu le combinati cu alcool sau lapte, administrati-va dozele la orele indicate de medic.
 

<p>Romanii sunt „lideri” in Europa la consumul irational de antibiotice, dupa cum arata un raport al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC). Au ajuns in aceasta situatie pentru ca isi trateaza cele mai banale raceli cu astfel de pastile. Farmacistii au si ei partea lor de vina: multi elibereaza antibiotice fara reteta, situatie de neconceput in alte tari europene.

Specialistii mai spun ca, inclusiv atunci cand au indicatie pentru antibiotice, romanii nu stiu sa urmeze corect tratamentele. In aceste conditii, nu este de mirare c[ multi au dezvoltat rezistenta la antibiotice si se pot trata doar cu medicamente scumpe, de ultima generatie. Iata cateva aspecte pe care ar trebui sa le cunoasteti cand vine vorba despre antibiotice.

1. Nu trateaza racelile simple

Infectiile pot fi provocate de microorganisme diverse: virusuri, bacterii, paraziti, fungi. Cele mai multe dintre raceli, gripe, bronsite, rinofaringite sunt provocate de virusuri, impotriva carora antibioticele nu au efect. „Doar bacteriile raspund la tratamentele cu antibiotic, nu si virusurile. Cele mai multe infectii respiratorii din aceasta perioada sunt virale nu bacteriene, asadar nu necesita tratament cu antibiotic”, a precizat profesorul Ioan Fulga, seful Catedrei de Farmacologie de la UMF „Carol Davila”, din Bucuresti.

2. Trebuie luate la ora fixata

Daca totusi aveti nevoie de astfel de medicamente, este important sa luati dozele la ore regulate, conform indicatiilor medicului. Antibioticele au anumite „curbe de cocentratie”, iar ca efectul lor sa nu fie compromis, trebuie luate exact dupa ceas. „In cazul in care nu veti respecta orele la care trebuie sa luati astfel de medicamente, acestea nu isi vor face efectul, iar boala nu se va vindeca”, spune profesorul Ioan Fulga.

Daca va luati dozele gresit (cu cateva ore mai devreme sau mai tarziu), este posibil ca boala sa se vindece, dar sa capatati rezistenta. „In plus, daca transmiteti afectiunea si altei persoane, aceasta risca sa dezvolte la randul ei rezistenta la antibiotice”, mentioneaza profesorul Ioan Fulga.

3. Nu se combina cu alcool sau lactate

Cand urmati un tratament cu antibiotic este bine sa nu beti alcool, daca vreti ca acestea sa-si faca efectul. „Nu toate antibioticele interfereaza cu alcoolul. Cele din clasa penicilinelor pot fi insa inactivate de consumul de bauturi alcoolice”, precizeaza Ioan Fulga. Spre deosebire de peniciline, tetraciclinele sunt sensibile la consumul de lactate. „Tetraciclinele nu se iau cu lapte sau iaurt, cel putin nu in aceeasi priza”, mentioneaza profesorul Ioan Fulga.

4. Protectia gastrica, indicata doar pentru sensibili

De regula, antibioticele se iau fara protector gastric. „Protectoarele gastrice se prescriu doar cand este vorba despre persoane sensbilie, cu afectiuni preexsitente, altfel, flora intestinala se reface singura dupa consumul de antibiotice”, precizeaza medicul de familie Calin Ciubotaru. Specialistii spun ca este un abuz din partea farmacistilor sa prescrie protectoare gastrice persoanelor fara probleme, care pot suporta tratamentul cu antibiotice si fara aceste suplimente.

Daca, in timpul tratamentului, apar efecte secundare precum greata, varsaturile sau alte iritatii gastrice, este mai bine sa luati antibiotice dupa ce mancati. Dupa tratament, va puteti reface flora stomacala consumand iaurturi.

5. Dozele se calculeaza, la copii, in functie de greutate

In cazul micutilor, este foarte important sa respectati doza prescrisa de medic si sa nu va abateti de la aceasta. „La copii, doza de medicament se calculeaza in functie de greutate si este foarte important sa urmati sfatul medicului”, precizeaza profesorul Ioan Fulga.

STRATEGIE

Ar trebui prescrise dupa proceduri mai stricte

In mod normal, cei care sufera de o infectie bacteriana ar trebui sa primeasca antibiotic dupa ce se face si antibiograma. Pro cedura consta intr-un examen de secretie si cultura bacteriei, care este „tratata” cu diferite antibiotice, pentru a se stabili la care este rezistenta.

Medicii spun insa ca, din cauza lipsei fondurilor, in multe cazuri, antibiograma nu se face, iar medicamentele sunt date „pe incercate”. In plus, nu avem o politica nationala privind anti bioticele.

„Trebuie propuse reguli care sa spuna cand se dau antibiotice de prima linie, cand se intervine cu cele din linia a doua, cand se face si cand nu se face antibiograma”, spune profesorul, Ioan Fulga.</p>

Vote it up
855
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza