<p>Sub soarele nemilos al Cornului Africii, dupa-amiaza zilei de 5 mai 2009 se scurgea cu incetineala. Pe langa uscaciunea si fierbinteala obisnuite, prin aerul din Golful Aden se mai simtea plutind si primejdia. Era zona preferata de actiune a piratilor somalezi. La 1 mai, MV Victoria, un vas cargo de dimensiuni medii, plecase din portul indian Kandla, spre Jeddah, in Arabia Saudita, unde ducea o incarcatura de 10.000 de tone de orez. Echipajul era format din 11 romani. In caz de atac, vasul ar fi fost o prada usoara pentru pirati, caci viteza sa nu depasea 14 noduri pe ora, iar distanta de la linia de plutire si pana la bord era de numai trei metri.
Ofiterul de punte Ruxandra Sarchizian facea de cart pe puntea de comanda, alaturi de comandantul navei, Petru Tinu, si un timonier. "Urmaream parametrii afisati de instrumentele de bord. Eram la 120 km distanta de portul yemenit Al Mukalla, navigand pe coridorul de tranzit recomandat de fortele militare internationale din zona", isi aminteste ea.
Mai aveau o zi de navigare pana sa iasa din golf. La plecarea din Europa spre Kandla folosisera aceeasi ruta, asa ca se pregatisera serios de un posibil atac pirateresc: sudasera hublourile din partea de jos a bordului, pregatisera tunurile de apa si demontasera scara exterioara care ducea la puntea de comanda, pentru a impiedica accesul facil al oaspetilor nepoftiti.
Ruxandra, in varsta de 32 de ani, avea sapte ani de experienta pe marile lumii, iar cu
Anul acesta, Hartin, un armean tacut, originar din
Aparatele de la bord indicau pozitia navei: 13 grade si 22 de minute latitudine nordica si 49 de grade si 23 de minute longitudine estica. Brusc, pe radar aparu o ambarcatiune suspecta care se apropia cu viteza pe la travers. Aveau vreo 20 de noduri pe ora. "Imediat, i-am si zarit. Opt africani dintr-o barcuta cu doua motoare trageau in aer cu pustile Kalasnikov. Unul tinea un lansator de grenade", povesteste ea, infiorandu-se.
Comandantul Petru Tinu a apasat butonul de securitate al vasului, pentru a alerta armatorul, o companie de shipping din Haren, Germania, si a lansat un semnal radio de primejdie, cerand ajutorul celui mai apropiat vas militar. Conform protocolului, a ordonat si manevre de evitare. Dar un cargobot incarcat la maximum nu are aceeasi manevrabilitate ca o barcuta de viteza. A sunat alarma pe vas, anuntand ca sunt atacati de pirati, si a ordonat activarea tunurilor de apa. Apoi s-a baricadat pe puntea de comanda, impreuna cu Ruxandra si cu timonierul care era de cart in acel moment. Cativa atacatori au reusit sa urce la bord cu ajutorul unor scari usoare de aluminiu si primul lucru pe care l-au facut a fost sa inchida robinetele de la tunurile de apa. Apoi, au luat cu asalt comanda. Dupa socul initial, asupra Ruxandrei se abatu un vifor de ganduri. Era singura femeie de pe nava. Tocmai cand se gandea la asta, un glont a spart geamul de la cabina de comanda.
Cel mai apropiat vas militar din zona, fregata turceasca TCG Giresun, era la 80-100 de mile marine departare, o distanta pe care nu o putea parcurge in mai putin de trei ore. De aceea, turcii au lansat un elicopter, cu ordinul sa traga asupra agresorilor la nevoie. Acesta a ajuns la cateva minute dupa ora locala 15.40. Vasul era deja capturat. Ordinele militarilor se opreau aici. Elicopterul a facut cale-ntoarsa. Piratilor nu le trebuise decat un sfert de ora ca sa devina stapani pe situatie.
Cornel Panchici, un fost navigator, in varsta de 41 de ani, are contacte in tot orasul
Cand telefonul mobil i-a sunat, in dupa-amiaza acelei zile de marti, 5 mai, a stiut imediat ca ceva nu era in regula. Mobilul afisa numarul sotiei directorului unei firme germane de shipping careia ii plasase 11 romani, majoritatea constanteni de-ai lui. "Nu putea fi vorba decat despre o situatie exceptionala. Ea nu ma suna de obicei", povesteste el. Intr-adevar, aceasta i-a expus situatia navei
- Noi punem oamenii pe primul loc, i-a mai adaugat interlocutoarea lui.
Compania de shipping infiintase deja o celula de criza. Fusese angajata si o firma specializata in astfel de negocieri. Intre timp, trimiteau in