Răceală sau gripă?

 

Pentru că suntem în plină iarnă, gripa și infecțiile respiratorii sunt la ordinea zilei. Iată cum poți recunoaște simptomele și ce tratamente sunt potrivite pentru tine sau copilul tău.

Gripă.
Se manifestă prin febră de 39-40 grade Celsius, frisoane, dureri de cap, dureri musculare, slăbiciune, roșu în gât, tuse, grețuri și lipsa poftei de mâncare. Se tratează cu repaos la pat și antitermice (paracetamol). În cazurile grave, e nevoie de internare în spital și antibiotice.

Guturai.
Se manifestă prin nas înfundat, secreții apoase la nivelul nasului, tuse seacă iritativă. Se tratează cu sirop de tuse, picături pentru nas și pastile antiinflamatoare pentru gât.

Virus sincțial respirator.
„Se manifestă la bebeluși și copii, fiind cauza a 90% din spitalizările pentru bronșită și a 50% din spitalizările pentru pneumonie pe timp de iarnă“, spune Adrian Streinu-Cercel, directoul Institutului de boli infecțioase Matei-Balș. Simptome: febră, nas înfundat și tuse. Majoritatea copiilor își revin în 8-15 zile, dar alții pot face complicații respiratorii grave. Se tratează cu un nou medicament, care are ca substanță activă palivizumab.

Vote it up
Votează
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza