Puterea cuvintelor

 

Dacă ți-ai propus să slăbești,
poate că n-ai ales cel mai potrivit moment ca să citești acest articol. Doamnele nu vor avea mari probleme la testul de vocabular de mai jos, dar sigur domnii vor găsi cuvinte încă misterioase pentru ei.

1. pralină s.f. – bomboană cu înveliş de ciocolată sau de zahăr, având miezul umplut cu: A: cireşe confiate; B: nucă sau migdale; C: stafide; D: rahat.

2. anason s.m. – A: tort aniversar; B: unealtă de tapetat tăvile cu făină;C: plantă aromată întrebuințată la dulciuri; D: poftă de ceva dulce.

3. glasat adj. – A: acoperit cu o glazură; B: ars din neglijență; C: bine copt; D: prăjit în ulei.

4. tel s.n. – A: instrument din sârmă folosit în bucătărie pentru: A: curățirea legumelor; B: bătutul albuşului de ou; C: spartul ouălor; D: alungatul muştelor enervante.

5. cataif s.n. – A: bucătar turc; B: cofetar grec; C: ucenic la cofetărie; D: prăjitură din tăiței.

6. pricomigdale s.f. – A: prăjituri din albuş de ou, migdale, nuci sau alune; B: băutură amăruie din migdale; C: varietate de nuci; D: migdale uscate, inutilizabile.

7. şprițat adj. – desert : A: pentru diabetici; B: ornat cu un aparat special de bucătărie; C: preparat din şpriț; D: uşor de pregătit.

8. a dospi vb. – despre aluat: A: a se lăsa; B: a se coace la foc potrivit; C: a creşte; D: a se pregăti cu o zi înainte.

9. uscățele s.f. – A: prăjitură din aluat prăjit; B: fructe deshidratate; C: diete severe; D: bucătărese rutinate.

10. trigoane s.n. – prăjitură din foi de plăcintă, în formă de: A: piramidă; B: con; dreptunghi; D: triunghi.

11. sorbet s.n. – A: băutură răcoritoare din fructe şi lichior; B: un fel de dulceață; C: pai de băut sucul; D; amestec dulce pentru însiropat prăjituri.

12. sucitor s.n. – A: aparat pentru răsucit aluatul; B: sul de lemn pentru întins aluatul; C: aperitiv cu mac; D: tehnică de frământat aluatul de pâine.

13. profiterol s.n. – prăjitură preparată din : A: cremă, înghețată şi frişcă; B: fructe confiate şi gheață; C: zahăr candel; D; mere pădurețe.

14. marțipan s.n. – produs zaharos obținut din: A: alune şi nuci; B: nuci şi migdale; C: stafide şi alune; D: zahăr şi migdale.

15. lapte de pasăre s.m. – desert preparat din: A: supă de pasăre; B: pene de pasăre; C: ouă, lapte şi zahăr; D: o plantă cu acest nume.

Răspunsuri

1. pralină (B) – bomboană cu înveliş de ciocolată sau de zahăr, având miezul umplut cu nucă sau cu migdală.

2. anason (C) – plantăerbacee aromatică cu flori mici şi albe, cultivată pentru uleiul eteric şi substanțele grase care se extrag din fructe, cu diverse întrebuințări în industria alimentară. Băutura alcoolică preparată din această plantă poartă acelaşi nume.

3. glasat (A) – acoperit cu o glazură (se spune despre prăjituri, bomboane, fructe, orez, paste etc). Se poate spune acelaşi lucru şi despre obiectele din piele, dacă sunt bine lustruite.

4. tel (B) – instrument de sârmă cu mâner folosit în bucătărie pentru a bate albuş de ou, frişcă, cremă etc. La fel se numeşte şi arcul de sârmă de la canapele.

5. cataif (D) – prăjitură preparată din două straturi de tăiței foarte fini, prăjiți şi însiropați, între care se pune un strat gros de frişcă.

6. pricomigdale (A) – prăjitură uscată preparată din albuş de ou, zahăr şi migdale ori nuci sau alune. Numele acesteia provine de la o varietate de migdale amare.

7. şprițat (B) – (desert) ornat cu un aparat special de bucătărie.

8. a dospi (C) – (despre aluat) a se transforma într-o masă afânată sub acțiunea unui ferment.

9. uscățele (A) – prăjitură făcută din bucățele de aluat prăjite sau coapte la cuptor.

10. trigoane (D) – prăjitură în formă de triunghi, preparată din foi de plăcintă umplute cu nuci şi muiate în sirop sau cu cremă de vanilie.

11. sorbet (A) – băutură răcoritoare preparată din suc de fructe, zahăr şi lichior sau apă.

12. sucitor (B) – sul neted de lemn, cu care se întinde şi se subțiază foaia de aluat pentru plăcintă, tăiței etc.; vergea.

13. profiterol (A) – prăjitură cu cremă, înghețată şi frişcă.

14. marțipan (D) – produs zaharos, bază pentru diverse prăjituri şi bomboane, obținut dintr-un amestec de zahăr şi miez de migdale.

15. lapte de pasăre (C) – desert preparat din ouă, lapte şi zahăr.

NIVEL:
5-7 te faci de râs 8-11 stârnești zâmbete 12-15 învață-i și pe alții

Vote it up
2
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza