Puterea cuvintelor

 

A venit primăvara
sau, teoretic, ar trebui să vină! Ai grădină? Dacă răspunsul e afirmativ, ai pregătit compostul? Ai verificat aspersorul? Cum? Nu cunoști exact termenii aceștia? Atunci, pune mâna mai întâi pe carte şi abia apoi pe sapă!

1. cernoziom s.n. – A: picnic la malul mării; B: pauză de masă în agricultură; C: sol fertil; D: îngrăşământ chimic.

2. tărăboanță s.f. – A: roabă; B: sclavă; C: sac de rafie; D: sită de cernut nisipul.

3. cazma s.f. – un fel de: A: furcă cu cinci dinți; B: lopată; C: greblă; D: sapă mică de tot.

4. butaş s.m. – A: magazin de semințe; B: lăstar pentru înmulțirea plantelor; C: ghiveci din lemnde nuc; D: plantă aromată întrebuințată drept condiment.

5. compost s.n. – A: îngrăşământ agricol artificial; B: strat cu răsaduri experimentale; C: perioadă optimă pentru însămânțări; D: îngrăşământ agricol natural.

6. brăzdar s.n. – A: parte componentă a plugului; B: măsură pentru suprafețe agricole; C: paznic de noapte la grădina de zarzavat; D: buruiană care creşte pe brazdă.

7. jardinieră s.f. – A: grădină de flori; B: grădiniță de zarzavat; C: cutie cu flori; D: loc pustiit de foc.

8. aspersor s.n. – A: aspirator de frunze; B: şanț de scurgere a apei; C: ascensor acționat de forța apei; D: dispozitiv de stropit grădina.

9. horticultură s.f. – ştiință care se ocupă cu studiul: A: cailor de rasă; B: plantelor; C: albinelor sălbatice; D: stelelor.

10. pepinieră s.f. – A: teren unde se înmulțesc plantele; B: loc gol, necultivat; C: galerie subterană unde se cultivă ciuperci; D: grădină cu pepeni roşii.

11. jugastru s.m. – A: grădinar; B: arbore cu scoarță roşiatică; C: unealtă de tăiat lemne; D: furtun de stropit grădina.

12. reavăn adj. – A: sec, uscat, arid; B: bine irigat; C: umed, jilav; D: defrişat.

13. lujer s.n. – A: ramură tânără; B: frunză ofilită; C: muşchi ornamental; D: plantă decorativă cu flori purpurii.

14. pistil s.n. – A: capătul furtunului de stropit; B: răsad de legume; C: strat cu pătrunjel; D: organ de reproducere a plantelor.

15. a plivi vb. – A: a admira o pădure; B: a curăța de buruieni; C: a rări florile pe un strat; D: a mărunți pământul.

Răspunsuri

1. cernoziom (C) – grup de soluri foarte fertile, de culoare închisă (neagră, castanie etc.), formate sub o vegetație ierboasă, în condițiile unei clime continentale.

2. tărăboanță (A) – roabă.

3. cazma (B) – unealtă de săpat pământul asemănătoare cu lopata, alcătuită dintr-o lamă metalică uşor concavă, cu muchie ascuțită, fixată la o coadă dreaptă de lemn; hârleț.

4. butaş (B) – porțiune de lăstar, de rădăcină sau de frunză, de la planta-mamă, sădită în pământ cu scopul de a se înrădăcina şi de a forma o plantă nouă.

5. compost (D) – îngrăşământ agricol natural, rezultat în urma fermentării lente a diferitelor resturi vegetale şi animale, amestecate cu unele substanțe naturale.

6. brăzdar (A) – 1. parte componentă a plugului care taie brazda în plan orizontal; 2. parte constitutivă la maşinile de semănat, care introduce semințele în pământ.

7. jardinieră (C) – etajeră de lemn, suport de metal etc. pe care se țin ghivece sau plante ornamentale; cutie în care se pune pământ pentru flori, aşezată pe ferestre sau pe balcoane.

8. aspersor (D) – dispozitiv cu ajutorul căruia se împrăştie apa adusă prin conducte, sub formă de picături, imitând ploaia, asupra unei culturi agricole.

9. horticultură (B) – ştiință agronomică ce se ocupă cu studiul cultivării pomilor, legumelor, florilor, precum şi cu aspectul estetic al arhitecturii parcurilor.

10. pepinieră (A) – 1. teren rezervat pentru înmulțirea şi formarea plantelor erbacee sau lemnoase până la plantarea lor pe locul definitiv; 2. crescătorie de animale;

11. jugastru (B) – arbore cu lemn tare şi alb, înalt până la 15 metri, cu scoarța roşiatică, frunze palmate şi flori verzi, care creşte în regiunile de câmpie şi de deal din zona cu climă temperată.

12. reavăn (C) – (despre soluri) care are suficientă umiditate pentru ca lucrările de cultură să se poată executa în condiții optime; umed, jilav.

13. lujer (A) – tulpină sau porțiune de tulpină subțire (la plantele erbacee); ramură tânără (de unul-doi ani) laplantele lemnoase.

14. pistil (D) – 1. organ de reproducere a plantelor; 2. piesă de sticlă cu ajutorul căreia se sfărâmă substanțe chimice sau farmaceutice.

15. a plivi (B) – a distruge buruienile de pe terenuri cultivate; a smulge, a stârpi o buruiană.

NIVEL
5-7 nu deosebeşti buruienile de flori; 8-10 şți plac plantele; 11-15 grădinar înrăit

Vote it up
40
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza