Puterea cuvintelor

 

Se spune că limba germană e greu de învățat.
Verificăm această afirmație cu lista următoare de cuvinte de origine germană, care fac parte deja din vocabularul limbii române.

1. cioflingar
s.m. – A: mămăligar; B: om deprins cu munca grea; C: bucătar-șef la curtea unui boier; D: vagabond.

2. țal
s.n. – A: chelner; B: unitate de măsură a lungimii; C: poftă de viață; D: suport de flori din fier forjat.

3. oberliht
s.n. – A: coteț pentru găini; B: ferestruică de aerisire; C: ieșire de urgență prin spatele unei cetăți; D: chelner-șef într-un restaurant de lux.

4. maghiran
s.m. – plantă: A: cultivată pentru mirosul ei plăcut; B: urât mirositoare; C: otrăvitoare; D: decorativă, cu flori mici, albastre.

5. poplin
s.n. – țesătură din A: nailon, în carouri; B: bumbac, lucioasă; C: mătase naturală, viu colorată; D: amestec de in cu vâscoză.

6. matroană
s.f. – femeie: A: căsătorită cu un matroz, un marinar; B: căsătorită și care impune respect; C: foarte modestă; D: necuviincioasă și îndrăzneață.

7. oberchelner
s.m. – chelner: A: foarte amabil; B: șef ; C: neîndemânatic și zăpăcit; D: care nu primește bacșiș.

8. federvais
s.n. – A: bielă-manivelă; B: pandișpan cu fructe confiate; C: fuior din cânepă; D: pulbere de pus în mănuși.

9. forșpan
s.n. – A: plan cincinal; B: furcă cu patru țepi; C: partea de început a unui film artistic ; D: schimb de tură într-o uzină cu foc continuu.

10. matroz
s.m. – A: fotoliu cu brațe de lemn; B: marinar; C: meseriaș care chituiește cala vapoarelor; D: mâncare dulce, din orz și lapte.

11. șmirghel
s.n. – A: material antiderapant; B: hârtie abrazivă; C: umplutură de caramel cu nuci, pentru plăcintă; D: lingură de lemn cu care se amestecă magiunul.

12. țug
s.n. – A: ciucure colorat de lână; B: spalier folosit la cultivarea castraveților; C: tren; D: pupic trimis de la distanță.

13. fasung
s.n. – A: dulie; B: tiv cu care se festonează covoarele; C: dilemă existențială; D: mâncare de fasole dreasă cu smântână.

14. octan
s.m. – A: toptan, cantitate mare; B: hidrocarbură saturată; C: morman de pământ; D: frate mai mic al unui împărat german.

Răspunsuri

1. cioflingar
(D) – om de nimic, secătură, vagabond; epitet ironic pe care țăranii îl dădeau celor care umblau îmbrăcați în haine orășenești.

2. țal
(A) – chelner care încasa costul consumației într-un local public. Deși termenul nu mai este astăzi folosit, cititorilor fideli ai lui Caragiale sigur le sună cunoscut, fiind folosit adesea în schițele marelui scriitor.

3. oberliht
(B) – porțiune dintr-o fereastră sau dintr-o ușă, situată deasupra cercevelelor sau canaturilor mobile și având deschidere separată, servind la iluminarea sau la aerisirea unei încăperi; luminator.

4. maghiran
(A) – plantă erbacee, cu flori roșiatice sau albe, cultivată pentru aroma ei deosebită. Maghiranul (Majorana hortensis) este o plantă aromatică din ce în ce mai utilizată în bucătăria internațională. Tradiția condimentului provine încă din Antichitate, din țările bazinului mediteranean. Frunzele lui conțin uleiuri eterice cu un miros specific, ușor mentolat. Se regăsește ca ingredient de calitate în rețetele cu legume, carne de vită, carne de pui sau pește.

5. poplin
(B) – țesătură lucioasă, din bumbac mercerizat, cu firele de urzeală mai subțiri decât cele de băteală, folosită mai ales pentru cămăși bărbătești sau pentru îmbrăcămintea ușoară femeiască.

6. matroană
(B) – soția unui cetățean roman; prin generalizare, femeie căsătorită (care impune respect); (depreciativ) femeie în vârstă, grasă și vulgară. Termenul mai poate avea și o conotație negativă, desemnând-o pe conducătoarea unei case de toleranță.

7. oberchelner
(B) – chelner-șef.

8. federvais
(D) – pulbere de steatită care se pune în mănuși și în ghete pentru a fi îmbrăcate mai ușor.

9. forșpan
(C) – parte incipientă a unui film la proiecție.

10. matroz
(B) – marinar; în trecut, desemna un soldat din serviciul marinei militare.

11. șmirghel
(B) – material abraziv, în stare de pulbere, obținut dintr-o rocă metamorfică, ce acoperă o hârtie folosită pentru a freca, a curăța sau a lustrui unele obiecte în industria lemnului, în lăcătușerie etc.

12. țug
(C) – tren.

13. fasung
(A) – dulie.

14. octan
(B) – hidrocarbură saturată din seria parafinelor.

NIVEL:5-7 • 8-11 • 12-14

Vote it up
51
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza