Pulpa de miel cu fasole

Carnea de miel si fasolea flageolet sunt adesea alaturate in bucataria franceza datorita faptului ca se completeaza reciproc.
 


Ingrediente:

250 g fasole flageolet boabe uscata, inmuiata peste
noapte in apa rece, 4 catei mari de usturoi, 1 foaie de dafin, 900 g pulpa de
miel dezosata, curatata de grasime, despicata sub forma unei foi, 4 fire mici
de rozmarin proaspat, 1/2 lamaie feliata subtire, 3 linguri ulei de masline,
700 g cartofi fainosi, curatati si taiati cuburi de 2,5 cm, 2 salote tocate
marunt, 4 rosii taiate cubulete, 4 linguri patrunjel tocat, 500 g fasole verde,
4 linguri vin rosu, 300 ml supa de miel sau de vita, sare si piper.


Preparare:

Se scurge si se clateste fasolea, apoi se pune intr-o oala mare si se acopera
cu apa rece, in cantitate dubla fata de fasole. Se acopera vasul cu un capac si
se da in clocot. Se spumeaza, apoi se micsoreaza flacara si se adauga 2 catei
de usturoi si foaia de dafin. Se acopera oala din nou si se fierbe fasolea la
foc mic timp de 1 1/4 ora, pana când se face frageda. Intre timp, se incinge
cuptorul la 180 de grade Celsius. Se asezoneaza carnea in interior cu sare si
piper si se presara peste ea jumatate din frunzele de pe firele de rozmarin. Se
asaza feliile de lamaie in centrul ei, apoi se ruleaza carnea si se leaga cu o
sfoara petrecuta la intervale de 2,5 cm. Se unge exteriorul ruloului de carne
cu 1 lingura de ulei si se asezoneaza, dupa gust, cu sare si piper. Se taie
feliute restul de usturoi. Cu varful unui cutit se fac mici despicaturi in
carne, in care se insereaza feliutele de usturoi si restul de rozmarin, cu
frunzele rupte smocuri. Se cantareste carnea si se calculeaza timpul de gatit
(vezi pag. 22), apoi se asaza pe un grilaj metalic, pus intr-o tava de copt. Se
introduce carnea in cuptor si se gateste, conform timpului calculat anterior. Cu
circa 30 de minute inainte ca timpul de gatit sa expire, se fierb cartofii in
apa clocotita timp de 10 minute, sau pana cand se fac fragezi, apoi se scurg
bine. Cand carnea este facuta, se transfera pe un fund de lemn, se acopera cu
folie de aluminiu si se pastreaza calda. Se scurge grasimea din tava de copt.
Se incinge intr-o cratita mare lingura de ulei ramasa, la foc moderat. Se
adauga salotele si se calesc 2 minute, amestecand ocazional, apoi se adauga
rosiile si se gatesc 3-4 minute. Se scurge fasolea si se arunca foaia de dafin.
Se adauga fasolea la mixtura de salote si rosii, apoi se adauga patrunjelul. Se
acopera oala si se gateste inca 3-4 minute, dupa care se adauga cartofii si se
amesteca cu grija. Se asezoneaza dupa gust si se pastreaza la cald, pe flacara
foarte
  mica. Se pune fasolea verde
intr-o oala, se acopera cu apa clocotita si se fierbe la foc moderat, timp de
3-4 minute, pana se fragezeste. Se scurge bine si se pastreaza calda. Pentru a
prepara sosul, se pune tava de copt pe flacara aragazului si se adauga vinul si
bulionul de carne. Se da in clocot, la foc mediu, amestecand si racaind
reziduurile de pe fundul tavii, apoi se fierbe 1 minut. Se pastreaza sosul
fierbinte, pe flacara mica. Se taie carnea felii. Se aranjeaza fasolea si
mixtura de cartofi pe un platou, iar peste legume se asaza feliile de carne. Se
aduc la masa, servind sosul si fasolea verde separat.


Timp de
preparare si gatit:

1 1/4-1 3/4 ore, plus inmuiatul
peste noapte

Se obtin 6
portii.

Fiecare
portie contine 514 kcal; 53 g proteine; 13 g grasimi (din care 5 g grasimi
saturate); 51 g carbohidrati (din care 11 g zahar); 8 g fibre.

Avantaje:

- Fasolea este o sursa excelenta de proteine si fibre
solubile. Din nefericire, poate produce efecte secundare cum ar fi flatulenta
si balonare. Pentru a evita acest lucru, gatiti fasolea uscata cu mare grija
sau clatiti-o bine pe cea gata preparata, din cutie.

O idee:

- Daca doriti o varianta de reteta mai rapida,
folositi 4 fripturi de miel, pulpa slaba, circa 600 g in total, curatate de
grasime si presarate cu sare, piper si putin rozmarin proaspat. Se scurg 2
cutii de fasole flageolet sau cannellini, circa 400 g fiecare, si se pun intr-o
oala impreuna cu 1 lingura de ulei de masline extra virgin, 2 linguri apa, 1
morcov ras, coaja rasa de la 1/2 lamaie, 2 catei de usturoi tocati marunt si 3
linguri de patrunjel tocat. Se acopera oala si se fierbe la foc mic, timp de 10
minute, amestecand frecvent. Intre timp, se incinge 1 lingura de ulei de
masline intr-o tigaie neaderenta si se prajeste carnea de miel, 2 minute pe
fiecare parte ca sa fie in sange, sau 3 minute pe fiecare parte ca sa fie mediu
facuta. Se serveste carnea asezata peste fasole, acompaniata de cartofi noi si
fasole verde.

Vote it up
128
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza