Pui rece cu sos de rosii si verdeata

Acest sos cremos se potriveste cu textura suculenta a puiului fiert. Este un preparat ideal pentru o masa usoara.

Foto: The Reader's Digest Association, Inc./GID

 

<p>Timp preparare: 5-10 minute
La foc: 20-25 de minute
Se obtin 4 portii

O portie contine:
Calorii 240
Glucide 3 g
Proteine 32 g
Grasimi 9 g (grasimi saturate 4 g)

Ingrediente
4 piepti de pui, fara piele, dezosati, de aproximativ 125 g fiecare
1 lamaie
1 frunza de dafin, faramitata sau un bouquet garni
1 lingurita piper negru boabe
100 ml vin alb sec sau 75 ml sherry sec
Pentru sos:
3-4 linguri diverse verdeturi aromate proaspete, tocate, cum ar fi busuioc, hasmatuchi, marar, oregano si patrunjel
4 lingurite pasta de rosii uscate la soare
225 g iaurt grecesc
Sare si piper negru
Ornare: cateva frunze de hasmatuchi proaspat
Garnitura: salata de diverse tipuri si ridichi

Preparare
1. Se asaza pieptii de pui unul langa altul intr-o cratita mare. Se taie doua felii de lamaie si se adauga la pieptii de pui alaturi de dafin sau bouquet garni, boabe de piper negru si vin sau sherry.
2. Se adauga apa cat sa acopere pieptii, se pune capac si se lasa sa dea in clocot. Se reduce flacara si se fierb incet 20-25 de minute, pana cand pieptii de pui devin moi, iar atunci cand sunt intepati, se scurge un lichid limpede.
3. Intre timp, pentru sos, se amesteca intr-un castron verdeturile, pasta de rosii si iaurtul. Se stoarce sucul de la lamaia taiata si se adauga treptat in castron pana cand sosul obtinut are iuteala si textura dorita. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se lasa la racit.
4. Se scot pieptii de pui din cratita, se zvanta cu servete si se lasa sa se raceasca 15-20 de minute. Daca nu se servesc imediat, se pun la frigider.
5. Pieptii de pui se taie in fasii, care se aranjeaza pe un pat de salata de diverse tipuri, asezat pe o farfurie. Pe deasupra se toarna sos, se orneaza cu hasmatuchi si se serveste.

Util
Lichidul in care au fiert puii se strecoara si se poate folosi ca bulion de pui la alte retete. Se lasa sa se raceasca, apoi se indeparteaza grasimea care s-a ridicat la suprafata. Se pastreaza la frigider timp de 2 zile sau se poate congela si pastra astfel pana la 3 luni.

Sfat pentru reducerea grasimilor
Fierberea este utila pentru reducerea grasimilor; in plus, se obtine o carne frageda si suculenta, potrivita pentru a fi servita rece.</p>

Vote it up
249
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza