Pro și contra: povești rescrise cu happy end

 

Povești celebre precum Capra cu trei iezi sau Scufița Roșie sunt repovestite sau corectate „cu duhul blândeții“ în noi apariții editoriale în care, de exemplu, lupul cel rău nu moare la final. Iată concluziile unei anchete realizate de ziarul Cotidianul pe această temă:

  • E lipsă de autori pentru copii. Repovestirile sunt un fel de fast-food literar, dar pentru ele este cerere. „Dacă autorii acestor povești ar mai fi în viață, ar putea protesta la aceste acte de mutilare, dar așa, cine?“, spune Dan Doboș, autor de cărți pentru copii. Există și o lipsă de astfel de autori: „Scrisul pentru copii te trimite la ABC-ul meseriei, la structura clasică. Personajele trebuie să fie bine conturate. La copii nu merge cu șmecherii“, mai spune Dan Doboș.
  • Unii părinți și scriitori vor să-i ferească pe copii de imagini crude. Se pare că vechile basme, cu care mulți dintre noi am crescut, nu se mai conformează exigențelor de pacifism ale secolului nostru. Ioana Nicolae, și ea autoare de cărți pentru copii, afirmă: „E de necon- ceput să-i pui în față unui copil orori ca cele din poveștile lui Perrrault sau Andersen“. Pe de altă parte, Ana Blandiana, creatoarea faimosului personaj pentru copii Motanul Arpagic, se întreabă cine e mai crud: Ivan Turbincă și lupul sau monștrii din desenele animate de azi?
  • Copiii nu prea mai citesc. Se spune mereu că cei mici nu mai sunt atrași de cărți. Acum au televiziune și internet, iar cuvântul tipărit nu îi mai ispitește la fel ca pe părinții lor când erau copii. Totuși, Dan Doboș contrazice această opinie, arătând că secretul constă în a găsi un subiect care să aibă legătură cu lumea lor. Argu- ment: cei mici citesc Harry Potter, chiar dacă asta înseamnă să parcurgă integral multe pagini tipărite.

După un articol de Steluța Voica, în ziarul Cotidianul

Vote it up
2
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza