Prajitura din aluat fraged cu nuci

Untul din aluatul clasic poate fi inlocuit cu succes cu nuci macinate, ulei de masline si ulei de nuca. Rezultatul este o prajitura cu gust bogat, fara colesterol si cu grasimi mononesaturate sanatoase, in loc de grasimi saturate.
 


Ingrediente: 2/3 cana nuci,
3/4 cana faina, 1/2 cana faina integrala, 1/2 cana zahar pudra, 1/4 lingurita
sare, 1/4 cana ulei de nuca, 1/4 cana ulei de masline rafinat, 1 1/2 lingurita
coaja rasa de lamaie, 1 lingurita esenta de vanilie.


Preparare: Se incalzeste
cuptorul la 165 de grade Celsius. Se coc nucile 7 minute sau pana cand devin
crocante si aromate. Se lasa cuptorul aprins. Se racesc nucile, apoi se pun
intr-un robot de bucatarie impreuna cu faina si se prelucreaza pana cand nucile
sunt fin macinate. Se pune amestecul de faina si nuci intr-un castron mare. Se
adauga faina integrala, zaharul pudra si sarea. Se amesteca. Se adauga uleiul
de nuca, uleiul de masline, coaja de lamaie si vanilia si se amesteca bine. Aluatul
obtinut se preseaza pe fundul unei tavi de trata cu diametrul de 23 cm, care
are fundul detasabil. Cu un cutit ascutit, se taie aluatul in 16 felii, taind aproape pana
la fund, dar nu de tot. Se coace 30 de minute sau pana devine crocanta si
aurie. Se verifica dupa 20 de minute; daca s-a ars, se micsoreaza temperatura
cuptorului la 150°C. Se scoate din cuptor si, cat mai este calda, se taie
feliile pana la fundul tavii. Se raceste in tava sau pe un gratar.

Se obtin 8 portii.

Cantitati
per portie: 273 calorii; 19 g total grasimi (11 la suta saturate); 3 g
proteine; 24 g carbohidrati; 1,7 g fibre; 0 mg colesterol; 73 mg sodiu.

Vote it up
133
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza