Povestea berii

Pilsen, Cehia: locul de fabricare a unei beri unice si parte a patrimoniului industrial european. Numele fabricii de bere este cunoscut de milioane de oameni din intreaga lume. Foto: Beraria Pilsen
 

<p>Pils, pilsner sau pilsener

Numele fabricii de bere este cunoscut de milioane de oameni din intreaga lume, care nu au habar ca aceasta exista macar. Acum aproape douazeci de ani, eram cu un prieten american intr-o berarie din Praga. Acesta m-a intrebat:
- Ce bere bem?
- Pilsner, am raspuns eu mandru.
- Asta vad si eu, imi zise el, dar ce marca (n. red. - substantivul Pils, cu variantele Pilsner sau Pilsener, a fost preluat in engleza cu sensul generic de "bere", desi la origine era vorba doar de reteta de bere fabricata pentru prima data in orasul ceh Pilsen).
Neintelegerea de moment din partea amandurora ne-a facut sa aflam ceva nou. In acel moment, la cateva luni de la caderea Cortinei de Fier, habar nu aveam ca in alte parti ale lumii "Pils" nu inseamna ceea ce un ceh intelegea prin termenul "plzen", si anume Pilsner Urquell. Iar Thomas nu stia de unde provine de fapt cuvantul. Pentru el insemnase dintotdeauna un anumit tip de bere. In acel moment insa, niciunul dintre noi nu stia ca, in urma cu 150 de ani, fabrica de bere Pilsen Burgess inventase o tehnologie complet noua de fabricare a berii care a facut ca termenul Pilsen (subst. comun ce denumeste un anume tip de "bere") sa fie foarte des intalnit in foarte multe limbi ale lumii.

Realitatea este ca aproape doua treimi din tipurile de bere fabricate in lume au fost inspirate de bautura originala fabricata la Pilsen. De aceea ele se numesc pils, pilsner sau pilsener.

Inceputurile afacerii

Cine ar fi crezut insa ca o fabrica de bere a devenit faimoasa din cauza unei… beri dezgustatoare? Cu aproape 200 de ani in urma, majoritatea celor care aveau licenta de producator de bere fabricau un amestec lichid atat de scarbos, incat oficialii de la primarie au ordonat sa fie aruncat. Producatorii au cazut de acord ca lucrurile nu puteau continua in acest fel, asa ca si-au unit fortele si au infiintat ceea ce numeau Fabrica de Bere Burgess. Fundatia din piatra le permitea saparea unor pivnite adanci si cuprinzatoare, ideale pentru fermentarea  la temperaturi scazute. De la vechii sumerieni pana in secolul al XIX-lea, berea a fost fabricata printr-un proces denumit fermentare inalta (la temperaturi crescute). Dura putin si nu presupunea tehnologii complicate. Dar seful producatorilor de bere, Josef Groll, pe care cei din Plzen il "importasera" din Bavaria, a adus o metoda nou-nouta de fermentare joasa la temperaturi scazute.

Pe langa noua metoda de productie, a optat si pentru niste materii prime deosebite: maltul din Cehia si hameiul din zona Zatec, tot din Cehia. Drojdia a adus-o cu el de acasa, iar apa a luat-o de la fata locului. A fabricat prima bere in 5 octombrie 1842, si fiecare persoana care a incercat-o a fost cucerita. Pilsen a devenit a treia cea mai mare berarie din intreg Imperiul Austro-Ungar. In anul 2007, firma a exportat 675.000 de hectolitri de bere in 55 de tari.

Experienta originala

Pe langa faptul ca a "inundat" intrea?ga lume cu bere, incepand din luna aprilie 2008, fabrica de bere din Pilsen a devenit un punct de atractie certificat al renumitei Rute a Patrimoniului Industrial European. "Pana acum suntem singura fabrica din fostul bloc estic inclusa in traseu", ne spune ghidul Jitka Matjovicova. Fabrica de bere este deschisa publicului, infatisand tehnologie veche si noua. Un autobuz transporta turistii prin incinta. Exponatele-cheie sunt cele din pivnite si expozitia senzoriala cu elementele din universul berii fabricate dupa reteta lui Groll.

Calea simturilor

Expozitia senzoriala este exact opusul unui muzeu obisnuit. Aici poti atinge si chiar gusta lucrurile. Mi-am bagat mainile in diferite tipuri de germeni de orz folositi la prepararea maltului, apoi in castroane ce contineau hamei amarui. Apa de primavara a izvarelor de pe dea??lurile inconjuratoare se prelingea pe ziduri. Chiar de la inceput, toata berea Pilsner Urquell a fost fabricata doar cu apa de prin imprejurimi. Va fi, oare, de ajuns apa la ritmul actual de dezvoltare a productiei? "In prezent nu avem probleme, dar bineinteles ca monitorizam situatia", ma asigura Jitka Matjovicova.

Examinez hameiul la microscop.

Ghidul meu ma asigura: "Intotdeauna a fost aceeasi cultura, cea originala. Pentru siguranta, aceasta este depozitata in trei locuri: aici, in Pilsen, la Institutul de Cercetare pentru Bere si Malt din Praga, dar si la sediul general din Londra al companiei SABMiller.

Regatul de sub pamant

Pivnitele de aici sunt impresionante. De-a lungul timpului, sub fabrica de bere a fost creat un labirint de noua kilometri. Pana atunci, berea se matura in butoaie mari de stejar. Era racita folosind gheata naturala care se forma pe timpul iernii pe cele patru rauri din Pilsen. Cu toate acestea, refrigerarea artificiala a inceput sa fie folosita la sfarsitul secolului al XIX-lea, iar la mijlocul secolului XX butoaiele de stejar au fost inlocuite cu cisterne de otel. Totusi, in unele pivnite berea este in continuare pastrata in vase din lemn.

La un moment dat chiar dau peste "Sfantul Graal": berarul-sef Vaclav Berka imi umple o halba cu bere fabricata folosind metoda traditionala. Il intreb daca s-a schimbat gustul berii Pilsen de pe vremea lui Groll. "Deloc, ma asigura Vaclav Berka. Avem registrele de atunci si le-am respectat intotdeauna in intregime. Mai mult, aici, in aceste pivnite, se pot face degustari. O poti compara cu o bere din butoaie din stejar si mai exista si o analiza chimica privind compozitia berii, care ale carei rezultate se pastreaza din anii 1920 incoace.

In vremurile grabite pe care le traim azi, cine ar putea crede, oare, ca ceva atat de pasager, dar totusi fundamental, precum gustul, poate fi pastrat ca o comoara? Ba chair una mai durabila decat zidurile sau tezaururile depozitate cu grija?</p>

Vote it up
208
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza