Posturile TV pentru copii, acuzate de violenţă

Cum sunt programele de desene animate?
 

Una dintre cele mai mari dileme cu care se confruntă un părinte în ziua de azi e dată de programele de televiziune dedicate copiilor.

Potrivit unei cercetări prezentate recent de UNICEF, principalele televiziuni de desene animate domină topul celor mai violente posturi TV. Monitorizarea arată că, în perioada 5-11 ianuarie 2009, pe un singur post de acest gen, de exemplu, s-au înregistrat 852 de acte de violenţă. Concluzia: canalele de desene animate oferă, potrivit Hotnews.ro,
de două ori mai multă violenţă decât celelalte televiziuni. Studiul mai arată, totodată, şi o dezvoltare a scenarizării violenţei în programele de televiziune, cele mai multe dintre ele fiind prezentate în manieră ironică sau hilară.

„Printre principalele tulburări comportamentale care apar la copii, ca efecte ale violenţei de la televiziune, sunt anxietatea, depresia şi tulburările de somn“, a declarat Edmond McLoughney, reprezentantul UNICEF în România. În acelaşi timp, sociologul Ioan Drăgan spune că problema gravă e că sunt generaţii de copii care se formează astfel într-un mediu al violenţei şi nu mai reuşesc să facă o diferenţă clară între real şi ficţional.

Pe de altă parte, reprezentanţii Cartoon Network, unul dintre canalele TV incriminate, susţin că nu trebuie confundată violenţa cu comedia de situaţie, iar toate luptele din desenele animate difuzate pe post sunt moralizatoare, fiind vorba de clasica luptă dintre bine şi rău, unde binele învinge mereu.

Cert e că cei mici nu vor rupe prea curând relaţia cu televizorul, drept pentru care am vrut să aflăm ce cred părinţii, dar şi copiii despre desenele animate care se difuzează, la ora actuală, pe canalele TV.

Vote it up
9
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza