Porc in stil mexican

Muschiul marinat in amestec de citrice si condimente este fript, apoi feliat subtire si servit ca umplutura pentru tortillas, cu sos salsa de avocado.
 


Ingrediente:
400 g
muschi file de porc curatat de grasime, 2 linguri ulei de masline extra virgin,
2 cepe feliate cat mai subtire, 2 ardei grasi (unul rosu si unul galben)
curatati de seminte si taiati bucati, 4 tortillas mari de grau, din faina cu
aroma de rosii; pentru marinata de citrice: 3 catei de usturoi tocati, sucul de
la 1 chitra, sucul de la 1/2 grepfrut sau 1 portocala rosie, 2 lingurite praf
de ardei iute, 1 lingurita paprika, 1/2 lingurita seminte de chimen macinate,
1/4 lingurita oregano uscat sau un amestec de ierburi aromate, un praf de
scortisoara, 3 cepe verzi tocate, 1 lingura ulei de masline extra virgin;
pentru salsa de avocado si ridichi: 1 avocado, 3 ridichi taiate bucatele, 1
catel de usturoi tocat, 1 rosie coapta taiata bucatele mici, sucul de la 1/2
chitra, 1 ceapa verde tocata, 1 lingura frunze de coriandru tocate, sare si
piper.


Preparare:
Se
amesteca toate ingredientele marinatei intr-un castron mare. Se adauga carnea
de porc si se acopera uniform cu marinata. Se acopera castronul si se lasa
carnea la marinat cel putin 30 de minute, sau peste noapte. Pentru prepararea
salsei, se taie in doua, se curata de sambure si se decojeste fructul de
avocado, dupa care pulpa se face piure intr-un castron. Se adauga restul
ingredientelor pentru salsa si se amesteca bine, iar apoi se asezoneaza dupa
gust. Se acopera si se raceste pana cand este servita. Se incalzeste cuptorul
la 180 de grade Celsius. Se incinge un gratar de fonta sau o tigaie teflonata
la foc moderat. Se scoate carnea din marinata si se sterge cu prosoape de
hartie. Se unge tigaia cu ulei de masline, apoi se frige carnea rapid, uniform.
Se impinge carnea intr-o parte si se adauga in tigaie ceapa si ardeii grasi. Se
gatesc 12-15 minute, pana ce legumele sunt fragede si putin carbonizate, iar
carnea de porc este facuta. Intre timp, se impaturesc tortillas, asezate una
peste alta, in folie metalica si se pun in cuptor, 5-10 minute, ca sa se
incalzeasca. Se ia gratarul de pe foc. Se taie fasiute subtiri carnea de porc,
apoi se readuce pe gratar si se amesteca cu ceapa si ardeii. Pentru servit, se
asaza carnea, ceapa si ardeii in tortillas, acestea se ruleaza in forma conica
iar deasupra se toarna salsa.


Timp de preparare si gatit:

circa 50 de minute, plus cel putin alte 30 de minute pentru marinarea carnii

Se obtin 4 portii.

Fiecare portie contine 437 kcal; 30 g proteine; 17 g grasimi
(din care 4 g grasimi saturate); 46 g carbohidrati (din care 11 g zahar); 6 g
fibre.

Avantaje:

- Avocado este bogat in
calorii, mai ales din cauza continutului sau de grasimi mononesaturate. Este
acelasi tip de grasimi care face ca uleiul de masline sa fie recomandat pentru
prevenirea bolilor de inima. Fructele de avocado sunt de asemenea o sursa buna
de vitamina E - un important antioxidant - si de vitamina B6.

- Gatitul usturoiului
distruge o parte din alicina, una dintre fitochimicalele continute de acesta,
astfel ca cel mai sanatos este sa fie consumat crud.

- Aceasta reteta contine
multa vitamina C, in special din ardei si rosii. Vitamina C joaca un rol major
in mentinerea unui sistem imunitar sanatos.

Cateva idei:

- Se poate folosi vrabioara
si muschi de vita in loc de porc.

- Se pot folosi orice
tortillas din grau care se pot incalzi pe aragaz: se stropesc cu cateva
picaturi de apa, apoi se incalzesc intr-o tigaie teflonata timp de 15-30 de
secunde pe fiecare parte. Cand s-a incalzit, fiecare tortilla se inveleste
intr-un prosop curat de bucatarie ca sa stea calda.


- In loc de salsa de avocado,
se poate prepara salsa de fructe. Se amesteca 300 g de boabe de struguri albi
feliate, 1 mandarina satsuma, curatata de samburi si taiata bucatele, sau alta
citrica, o para crocanta, cu coaja, taiata bucatele, 3 ridichi tocate, 1 catel
de usturoi tocat, 1 ceapa verde feliata, cate 1 lingura de frunze proaspete de
menta si de coriandru, 1 lingura zahar sau miere si sucul de la 1/2 chitra sau
lamaie.

Se serveste rece.

Vote it up
172
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza