Porc dulce-acrisor

O versiune moderna si usoara a retetei, care pastreaza suculenta carnii, aromele proaspete, texturile si diversitatea coloristica a legumelor si taiteilor.
 


Ingrediente:

340 g muschiulet de porc curatat de grasime si taiat fasii de 5 x 1 cm, 1
lingura sos de soia light, 2 lingurite faina de porumb, 2 foi medii de taitei
cu ou chinezesti (125 g in total), 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 8
porumbi tineri (75 g in total) taiati in sferturi pe lungime, 170 g morcovi
taiati fasiute subtiri de 5 cm lungime, 1 catel de usturoi mare tocat marunt, 1
lingura radacina proaspata de ghimbir
taiata
bucatele, 300 g muguri de fasole, 4 cepe verzi taiate bucati pe diagonala, 1
lingurita ulei de susan, piper; pentru sosul dulce-acrisor, 1 lingura amidon de
porumb, 1 lingura zahar brun, 1 lingura otet de orez, 2 linguri vin de orez sau
sherry sec, 2 linguri ketchup de rosii, 3 linguri sos de soia light, 1 cutie
felii de ananas in suc propriu (cca 425 g) scurse si tocate, sucul pastrat
deoparte.


Preparare:

Se pun fasiutele de porc intr-un castron, se stropesc cu sos de soia si cu
piper, si se amesteca bine. Se presara apoi peste ele faina de porumb si se
amesteca din nou. Se acopera castronul si se pun deoparte. Pentru a prepara
sosul, se amesteca amidonul de porumb, zaharul, otetul, vinul de orez sau
sherry, ketchupul, sosul de soia si sucul de ananas intr-un castron mic. Se
pune deoparte. Se fierb taiteii intr-o oala, in apa clocotita, timp de 3
minute, sau se inmoaie si se gatesc conform indicatiilor de pe ambalaj. Se
scurg apoi bine si se pun deoparte. Se incinge un wok sau o tigaie mare, apoi
se adauga 1 lingura de ulei si se scutura vasul ca uleiul sa-l acopere uniform.
Se adauga carnea si se lasa 1 minut, cat sa se rumeneasca putin, apoi se
prajeste la foc iute, timp de 3-4 minute. Se scoate carnea cu o spumiera si se
pune deoparte. Se incinge in wok uleiul ramas, apoi se adauga porumbul si se
stir-fry 1 minut. Se adauga morcovii, usturoiul si ghimbirul si se prajeste
totul inca 1 minut. Se stropesc legumele cu 5 linguri de apa si se lasa sa stea
in aburi 2-3 minute. Se adauga sosul, se amesteca bine si se da in clocot. Se
pune carnea inapoi in wok si se adauga taiteii, ananasul si mu­gu­rii de
fasole. Se lasa sa se incinga mixtura si se amesteca bine. Se adauga ceapa
verde si uleiul de susan si se serveste.


Timp de
preparare:

35 de minute


Timp de
gatit:

15 minute

Se obtin 4
portii.

Fiecare
portie contine 369 kcal; 25 g proteine; 11 g grasimi (din care 2 g grasimi
saturate); 45 g carbohidrati (din care 26 g zahar); 4 g fibre.

Cateva idei:

- Pentru a prepara un sos mai iute, se adauga 1 ardei
iute rosu, mic, curatat de seminte si tocat marunt.

- Pentru a prepara un sos mai dulce, se foloseste o
cutie de ananas in sirop, circa 425 g, sau se mai adauga putin zahar brun.

- Foloseste spata de porc dezosata in loc de
muschiulet.

Avantaje:

- In ultimii 20 de ani, fermele cresc porci mai slabi,
iar carnea lor contine acum considerabil mai putina grasime decat in trecut. Continutul
mediu de grasimi se apropie de cel al pieptului de pui fara piele.


- Mugurii de fasole sunt bogati in vitamina C si
cateva dintre vitaminele din grupul B; contin de asemenea si potasiu.

Adaugarea lor in mancare, in ultimul
moment, pastreaza intact continutul de vitamina C.

Vote it up
178
Ți-a plăcut acest articol?Voteaza